BOLJE U NJEMAČKOJ VOZAČ, NEGO U BiH MINISTAR Nijemci šoferima nude 5.000 maraka i ugovor na neodređeno

vozač šofeer

Mnoge države Europe suočavaju se sa ozbiljnim manjkom vozača raznih kategorija. S tim problemom se suočava i Bosna i Hercegovina i on postaje sve gori. Samim time, u Europi rastu plaće vozača, a naše tržište to ne može pratiti, izvještava BiznisInfo.ba.

Stoga se događa da u našoj zemlji sve više umirovljenika biva angažirano za ovaj posao, jer mlađi ljudi masovno odlaze. Osim toga, sve više stranih kompanija i agencija na našem tržištu angažiraju radnu snagu za ovaj posao nudeći unosne uvjete. Jedna od njih je Mars Recruiting d.o.o Sarajevo, član globalne porodice Mars Holding Grupacije, sa sjedištem u Nürnbergu (Njemačka).

Ta kompanija objavila je oglas za naše vozače za rad u Njemačkoj nudeći uvjete kakve u našoj zemlji niko ne može ponuditi. Oni traže vozače kamiona – C, CE kategorije, a njemački jezik nije obavezan. Nude plaće do 2.400 eura netto, godišnji odmor 24 dana i ugovor na neodređeno vrijeme. Zbog takvih uvjeta, čak će se i državne tvrtke u BiH, poput sarajevskog GRAS-a, uskoro naći u ozbiljnim problemima kada je riječ o radnoj snazi.

Privatne tvrtke već dugo ne mogu naći dovoljno vozača.