BOLJE KASNO NEGO NIKAD 400 milijuna za malo i srednje poduzetništvo u Federaciji

Fadil Novalić
Arhiva

Vlada Federacije usvojila je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, čime počinje plan spašavanja ekonomije u Federaciji. Potvrdio je to na izvanrednoj konferenciji za tisak federalni premijer Fadil Novalić.

„Za njegovu realizaciju radi se rebalans proračuna i preispituje svaka stavka u proračunu. Zakonom predviđamo 10 mjera, a najbitnije nam je sačuvati radna mjesta. Doprinosi na minimalnu plaću biti će plaćeni za sve radnike u realnom sektoru, a iz primjene su izuzeti javni i financijski sektor. Zakonom osiguravamo i dodatna sredstva županijama i općinama kroz prenamijenu sredstava“, dodao je Novalić kazavši da županije i općine sva sredstva moraju usmjeriti na saniranje procesa pandemije.

„U ovom procesu posebno se mora voditi računa o gospodarstvenicima kojima je zabranjen i onemogućen rad. Njima se treba omogućiti privremeno ukidanje parafiskalnih i drugih nameta i drugih naknada. Pozivam županije i općine da već danas započnu sa izradom programa jer imaju najbolji uvid kome je ta pomoć najpotrebnija. Naglašavam da Zakon jamči stabilnost svih isplata iz proračuna“, zaključio je Novalić.

Gospodarstvenicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se i zatezne kamate na javne prihode i dugovanja u gospodarstvu.

Obustavljaju se svi upravni i sudski procesi za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga.

„Rebalansom proračuna odvajamo sredstva za stabilizaciju gospodarstva kroz stabilizacijski fond. To je proračunska stavka kojom upravlja Vlada bez uspostave nekih novih pravnih osoba i novih zapošljavanja.

Osim toga Razvojnoj banci dajemo depozit od 80 milijuna maraka za uspostavu garancijskog fonda kao mjeru podrške za osiguravanje likvidnosti malih i srednjih poduzeća. Ovaj pristup primjenjuju skoro sve zemlje u regiji i u EU“, dodao je Novalić kazavši da se sredstva garantnog fonda multipliciraju pa će za malo i srednje gospodarstvo biti na raspolaganju oko 400 milijuna maraka.

Istaknuo je da do kraja dana očekuje da Agencija za bankarstvo i banke izađu sa jasnim pojašnjenjem o mirovanju kredita, tako da bude kristalno jasno svim građanima i tvrtkama tko ima na to pravo.

"Spasiti ćemo sva radna mjesta koja budemo mogli. Za one, koji nažalost, unatoč svemu ostanu bez posla Federacija će isplaćivati zakonom propisane naknade preko Službi za zapošljavanje. Imamo resurse, imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu, samim tim da spasimo i najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti", zaključio je Novalić.

 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.