BLIZANKE IZ MOSTARA STVARAJU MALA VUNENA ČUDA Talent pletenja naslijedile su od bake, a sada imaju svoj biznis

blizanke Mostar pletenje
Instagram

Kako spojiti staru tradiciju s modernim modnim izazovima, zanat s umjetnošću, a sestrinsku ljubav s biznisom, najbolje znaju Ema i Monika Cipra, rođene Mostarke koje svojim rukama i talentom za pletenje naslijeđenim od bake, stvaraju prava mala vunena i moderna čuda. Sve je počelo još od djetinjstva, kada su znatiželjne blizanke pratile vješte ruke svoje majke i bake, a već nekoliko godina poslije u Zagrebu odlučuju pokrenuti svoj obiteljski biznis za kojeg kažu da bi, koliko god da je bilo teško i zahtjevno, opet istim putem krenule i prolazile stepenicu po stepenicu. Njihov trud se na kraju isplatio, a glavni okidač za ozbiljnije bavljenje ovim poslom bilo je razdoblje korone i „zaključavanje“, kada su shvatile da moraju uzeti stvar u svoje ruke.

blizanke Mostar pletenje

„Imamo 31 godinu i po struci smo magistre inženjerke informacijskih tehnologija. Prvih nekoliko godina osnovne škole smo završile u Mostaru, a nakon toga se selimo u Zagreb. Krenule smo za vrijeme pandemije, u to vrijeme smo završile faks i nije bilo odgovarajućeg posla, pa kako smo svi bili zatvoreni u kućama, tako smo i krenule“, kazale su sestre Cipra u razgovoru za Hercegovina.info.

Jedan od njihovih glavnih hobija još od malena bilo je pletenje, koje je u obitelji oduvijek prisutno, a toj vještini, posebno naglašavaju, naučile su ih baka i majka kojima su zahvalne zbog svega.

blizanke Mostar pletenje

„Obožavamo plesti, kreirati, kao i općenito stvarati rukama, tako da volimo i po kući napraviti nekakve diy projekte (ofarbati neki komad namještaja, prenamijeniti ga u potpuni novi proizvod, osvježiti novim detaljem). Bilo je spontano, htjele smo sebi napraviti kvalitetan komad odjeće dizajniran prema našim željama i da nas ističe iz mase, jednostavno - nitko drugi nema baš takav odjevni komad u svom ormaru“, rekle su one, a s vremenom i sami kupci su poželjeli isto, pa tako danas svakodnevno imaju različite zanimljive narudžbe.

Na ideju pokretanja brenda došle su nakon pozitivnih i ohrabrujućih reakcija okoline na njihov dotadašnji hobi.

„Sve je krenulo otvaranjem profila na društvenim mrežama gdje i objavljujemo naše ručno pletene radove i gdje smo se povezale s osobama sličnih interesa. U daljnjem radu, također se ne želimo ograničavati, već uživati u našem putu kreiranja jedinstvenih komada, koje radimo u suradnji s kupcima. Sa željama kupaca dolazimo i do novih ideja, novih proizvoda“, naglasile su sestre Cipra.

Za ručni rad kažu da je sve više prisutan kako kod nas tako i u svijetu, s tim da je vani cjenjeniji.

blizanke Mostar pletenje

„Sve se više traže kvalitetni proizvodi, ručne izrade, unikatni, proizvedeni od prirodnih materijala. Primjerice, u Norveškoj, gdje smo živjeli skoro pet godina, pletenje/tkanje je predmet u školi (potrebna je koncentracija i djeca uče motoričke vještine, kretivnost), njeguje se i jako se cijeni ručni rad“, objasnile su one.

U njihovoj raznovrsnoj ponudi mogu se pronaći modni dodaci poput popularnih scrunchies (gumica za kosu), torbe te ostali zimski dodaci. Nadalje, vunena pletiva (merino i alpaka vuna koje su ugodne za kožu), a to su veste, kardigani te pamučna pletiva kao što su topići, haljine za svaki dan i haljine za plažu.

Naša ideja se temelji na praktičnosti i udobnosti, pridajemo veliku važnost materijalima s kojima radimo, izradi te originalnosti i da se pletivo može nositi u svakodnevnim odjevnim kombinacijama, a tako i u posebnim prilikama. S vremenom ideje dolaze sa željama kupaca - na našim profilima na društvenim mrežama prikazujemo različite modele od različitih materijala, pa kupac može naručiti kakav proizvod želi, promijeniti boju, izabrati koju veličinu želi i materijal. Tako u komunikaciji s kupcima dolazimo do potpuno novih proizvoda i na taj način zajedno razvijamo naš brend. (Na primjer, zbog narudžbe dječjih papučica mi od tada u ponudi imamo jako popularne "baby booties")“, pojasnile su sestre.

blizanke Mostar pletenje

Pretežito kupci imaju povjerenja u njihov dizajn, pa uglavnom im daju izbor boja kada žele neki šareni proizvod, što je njima izuzetno drago, ali i izazovno jer žele da finalni proizvod bude baš onakav kako su ga kupci zamišljali.

„Nama je pletenje jedna vrsta joge, opuštajuće, kreativno, a tako i crpimo ideje, jednostavno zamislimo u glavi, krenemo i putem nam se rađaju nove ideje. Planiramo nastaviti u ovom smjeru stvarati i kreativno se izražavati, dizajnirati unikatne proizvode visoke kvalitete. Ovisno o kojem proizvodu se radi, od koje vune i tražene veličine, potrebno vrijeme pletenja je 3-6 dana. Sam proces dolaska do finalnog pletenog proizvoda iziskuje vrijeme. U dogovoru s kupcem, prvo naručujemo potrebno predivo, zatim slijedi pletenje pa šivanje odnosno spajanje krajeva“, rekle su sestre Cipra za naš portal.

Kako priznaju, nije bilo lako izgraditi imidž, ali ako daješ 100 posto od sebe i vjeruješ u to što radiš, na kraju se prepozna.

„Od početka smo same u ovome, najveća smo podrška jedna drugoj, tako da radimo iz dana u dan, ima i težih dana kada je potrebno više motivacije, ali uvijek gledamo pozitivno, tako da nam je cijeli proces od pokretanja do sada lijep“, kazale su zadovoljno.

blizanke Mostar pletenje

Najviše kupaca dolazi iz Hrvatske i BiH, i naši ljudi koji žive vani vole kupiti "uspomenu". Što je potpuno razumljivo, objašnjavaju sestre, jer i one svaki put kada se vrate u svoj rodni Mostar, uvijek kupe nešto za uspomenu.

Rado se vraćamo Mostaru, tijekom školovanja smo svake zimske i proljetne praznike provodile u Mostaru i danas rado dolazimo. Još uvijek nismo izgubile mostarski naglasak, ni nakon 20 godina od preseljenja. Čim progovorimo zna se od kuda smo“, zaključile su šaljivo sestre Cipra.

blizanke Mostar pletenje

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.