Biljana Plavšić od ponedjeljka na slobodi

Bivša predsjednica Republike Srpske, Biljana Plavšić, trebala bi nadolazaćeg ponedjeljka, 26. listopada biti puštena na privremenu slobodu. Ovakva odluka Haaškog tribunala, pristigla je nakon što je Plavšić odslužila dvije trećine kazne u trajanju od 11 godina u švedskom zatvoru Heisenberg.

Po Biljanu Plavšić u Stockholm će otići Milorad Dodik, premijer susjedne nam države, a on će u tu državu stići službenim zrakoplovom Vlade.

S bivšom predsjednicom vratiti će se u Beograd, a postoji mogućnost da će u glavni grad Srbije stići i prije ponedjeljka, s obzirom na to da švedske vlasti zatvorenike često puštaju na slobodan vikend.

Posjetimo, predsjednik suda u Haagu, Patrick Robinson odobrio je prije oko mjesec dana privremeno puštanje na slobodu ove 79-godišnje žene, s obzirom na odsluženu kaznu.

Plavšić je suđeno zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, te zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH koji su se dogodili tijekom 1991. i 1992. godine.

Bivša predsjednica se Haaškom sudu predala u siječnju 2001. godine, te je u listopadu 2002. godine priznala krivnju za progon muslimana i Hrvata u čak 37 općina BiH 2002. godine, a godinu dana nakon priznanja osuđena je na 11 godina zatvora, piše Politika.

Bošnjaci razočarani radom suda, Dodik se veseli odluci

Predstavnici udruga stradalnika rata u Bosni i Hercegovini, koje okupljaju pretežito Bošnjake, nedavno su izrazili ogorčenost činjenicom da je ICTY odobrio prijevremeno oslobađanje Biljane Plavšić osuđene zbog ratnih zločina, dok su u Republici Srpskoj tu odluku ite kako pozdravili.

Nakon što je saznala za prijevremeno puštanje Plavšić na slobodu, Bakira Hasečić iz udruge 'Žena žrtva rata', izjavila je kako ovakva presuda susu kojem su Bošnjaci vjerovali može ići samo na sramotu, naročito zato što su mu povijerenje bile dale žrtve i svjedoci nemilih događaja zbog kojih je Plavšić provodila dane u zatvoru.

No, ovakvom odlukom uopće nije iznenađena Munira Subašić, predsjednica udruge 'Majke enklava Srebrenice i Žepe', koja tvrdi kako u 'posljednje vrijeme zločinci imaju veća prava od žrtava'.

 

Čuditi ne treba i činjenica da po Plavšić u Stockholm ide upravo Milorad Dodik, jer je Biljana Plavšić odigrala ključnu ulogu pri dovođenju Dodika na vlast u Republici Srpskoj kada je po prvi puta premijerski mandat dobio 1998. godine. On joj se za premijersko mjesto zahvalio na način da je lobirao za njezino puštanje na slobodu.

javno.com