Nakon osam godina zatvora, Plavšić izlazi na slobodu

Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, nakon osam godina zatvora, danas izlazi na slobodu. Haaškom sudu predala se 10. siječnja 2001. godine, a osuđena je zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima.

Kako pišu srbijanski mediji, ukoliko to švedske vlasti odobre, Plavšić bi trebala u jutarnjim satima sletjeti u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" u avionu Vlade Republike Srpske. No, ako taj zahtjev bude odbijen, ratna zločinka u svoju domovinu će se vratiti redovnim Jatovim letom iz Stockholma u ranim popodnevnim satima.

Kada stigne, Plavšić će imati zaštitu MUP-a Srbije koja će štiti Plavšić do konačne ocjene njezine sigurnosti koju procjenjuju srbijanske tajne službe. Također, pripadnici MUP-a osiguravat će njezino mjesto prebivališta. Za sada su brigu u njezinoj sigurnosti preuzele švedske vlasti sve dok ne stigne na srbijanski teritorij.

Svetozar Mihajlović, predsjednik Odbora za oslobađanje Biljane Plavšić, tvrdi da je ona još prije sedam dana prebačena 200 kilometara od zatvora u Heisenbergu u tranzitni dio Centralnog zatvora u Stockholmu.

Haaški sud odobrio je Biljani Plavšić prijevremeno puštanje na slobodu jer je odslužila dvije trećine kazne, odnosno osam godina zatvora. Osuđena je na 11 godina zatvora nakon što je priznala krivnju za progon muslimana i Hrvata u 37 općina za vrijeme rata u BiH u zamjenu za odbacivanje ostalih točaka optužnice.

Plavšić je na suđenju na pitanje osjeća li se krivom odgovorila "Izjašnjavam se da sam kriva", a za boravka u zatvoru izdala je knjigu "Svjedočenja" u kojoj je svu krivnju za rat prebacila na Radovana Karadžića, no odbila je svjedočiti protiv njega. Ipak, bila je jedna od ključnih svjedoka na suđenju bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku koji je u ožujku ove godine osuđen na 20 godina zatvora.

vecernji.hr