Problemi u bankarskom sektoru RS teška su zadaća i remetilački faktor | Hercegovina.Info

Problemi u bankarskom sektoru RS teška su zadaća i remetilački faktor

jelka milicevic
jelka milicevic

... pregovore sa MMF-om, kazala je ministrica financija FBiH Jelka Milićević, za Dnevni avaz.

Dodala je da novi aranžman sa MMF-om nije nešto što ovisi samo o FBiH, već je „to aktivnost koja mora krenuti s nivoa države, a entiteti imaju uvjete i preduvjete".

- „Banka Srpske" jeste u problemima i ona jeste remetilački faktor na financijskom tržištu RS i iz tih razloga MMF je tražio da se riješi to pitanje. RS još nije odlučila na koji će način biti riješen problem te banke - pojasnila je Milićević.

Dodala je da na nivou Centralne banke (CB) BiH postoji koordinacijsko tijelo u kojem sudjeluje entitetski i državni ministri financija, guverner CBBiH i predstavnici agencija za bankarstvo entiteta.

- U okviru tog koordinacijskog tijela imali smo jednu analizu o stanju u financijskom sektoru RS i tada je sve ukazivalo na to da nije toliko alarmantno stanje, da je sve pod kontrolom. Međutim, poslije toga desili su se određeni problemi s „Pavlović bankom", „Bankom Srpske" i drugim bankama u RS - kazala je Milićević.

Dodala je da su ti problemi u RS nešto što je u ovom trenutku vrlo teška zadaća za RS i da je to remetilački faktor na financijskom tržištu.

- Misija MMF-a tražila je dodatnu reviziju za sve banke koje su imale rast kredita od deset posto, jer je to nešto što nije uobičajeno u bankarskom sektoru i na šta treba obratiti pažnju i posebno pratiti. Znači, sve banke koje naglo rastu morale su na dodatnu reviziju - naglasila je Milićević.

Stabilan bankarski sektor u FBiH
Banke u FBiH su pod nadzorom Agencije za bankarstvo FBiH i to su banke koje u ovom momentu ne stvaraju problem u financijskom ili bankarskom sektoru. Mi smo ponosni što je naš bankarski sistem stabilan - zaključila je Milićević.