FOTO  BiH dvije godine poslije posjete pape Franje: Jesmo li usvojili njegove poruke?

Papa, Papa Franjo I., Papa Franjo u BiH

Fantastična energija vladala je u Sarajevu prije njegovog dolaska. U svim medijima se pojavljivao lik pape Franje i sve što je vezano uz njegovo ime.

Javljalo se i o pikanterijama, primjerice da su otac i sin iz Zavidovića, stolari Edin i Salem Hajderovac, izradili stolac za papu Franju, da su zagrebačke obitelji Šafran i Tržec poklonili zvono koje je trajno ostalo u Sarajevo kako bi uveličalo dolazak i podsjećalo na boravak pape Franje u BiH, piše Dnevni avaz.

Europski Jeruzalem

Apostolsko putovanje pape Franje u BiH je započelo polijetanjem aviona u Rimu u 7.30 sati, a na Sarajevskom aerodromu službeno je dočekan u 9 sati.

Po obavljenim razgovorima u Predsjedništvu BiH, papa Franjo se obratio javnosti, zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

- Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga. Radostan sam što sam došao u ovaj grad, koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlom stoljeću. Sarajevo je grad koji je prešao iz kulture rata u kulturu susreta. Sarajevo i BiH imaju poseban značaj za Europu i cijeli svijet. Čak i sama arhitektura Sarajeva govori tome u prilog, jer se u svome urbanističkom spletu u neposrednoj blizini uzdižu sinagoge, crkve i džamije, te je grad s pravom dobio naziv europskog Jeruzalema. On, zapravo, predstavlja jedno veliko raskrižje kultura, naroda i vjera; takva uloga zahtijeva da se uvijek i iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi - kazao je Papa.

Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to "posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak".

- Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja, ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu - poručio je Papa.

Naglasio je da je "stvaranje mira umijeće, zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo, postojanost". "Blaženi su oni koji siju mir svakodnevnim radom, gestama služenja, bratstva, milosrđa", istaknuo je.

- Molimo Gospodina da imamo jednostavno srce, puno strpljivosti i zalaganja za pravednost. Da se zalažemo i stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima i blaženima - rekao je tada papa Franjo.

Inače, osnovna poruka pape Franje bila je „Mir s vama".

Put koji nas čini sretnima

- Mir je jedini put koji nas čini sretnima. Vi to vrlo dobro znate kolika razaranja, koliku patnju i bol nose ratovi. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božijeg "Nikada više rata" - između ostalog, poručio je papa Franjo.

Na stadionu Koševu, gdje se održala centralna misa, mogle su se vidjeti brojne kineske, ukrajinske, makedonske, poljske, vatikanske i hrvatske zastave, a pred početak mise pedeset i tri zbora, od kojih deset iz Hrvatske, zajedno su izvela pjesmu "Krist na žalu".

Na stadionu se okupilo gotovo 67.000 hodočasnika.