PRVI DONOSIMO Evo tko su prijavljeni na ponovljeni poziv za ravnatelja ZZO HNŽ

ZZO HNŽ Kandidati

Na ponovljeni javni poziv za izbor i imenovanje direkotora Zavoda zdravstvenog osiguranja, po saznanjima portala Hercegovina.info prijavilo se četvero kandidata.

Od toga su dvije osobe koje su se i ranije prijavljivala v.d. ravnateljica isteklog mandata Ana Vidačak, te Stana Burić, dok su novi kandidati Andrej Čović i ravnatelj Doma zdravlja u Stocu Kazimir Raguž.

Vidačak, koja zahvaljujući Vladi HNŽ mjesecima upravlja ZZO-om premda joj je istekao mandat tužila je tu istu Vladu.

Ostala 10 mjeseci po isteku mandata, a tuži

„U Općinskom sudu u Mostaru vodi se parnični postupak  broj 58 0 Rs 277382 24 Mo predlagateljice Ane Vidačak gdje su protivnici predlagatelja Hercegovačko neretvanska županija, Vlada HNŽ i  Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ , a radi određivanja mjere osiguranja sa prijedlogom za određivanje privremene mjere osiguranja, a postupak je pokrenut dana 3. siječnja 2024. godine. Za rad po predmetu zadužena je sutkinja Danka Šimunović“, potvrđeno je našem portalu iz tajništva Općinskog suda u Mostaru.

Izuzevši Vidačak, koja je samu sebe izbacila iz utrke zbog pretjerane odanosti bivšem ravnatelju, ostalih troje kandidata u utrci su bez skandala u karijeri.

Tko su stari i novi kandidati

Stana Burić dolazi iz Ravnog, i za razliku od drugih kolega iz HDZ BiH u prošlom mandatu u Skupštini HNŽ-a je imala korisne prijedloge i inicijative, ne birajući šutnju kao oprobani način napredovanja u stranci. Prijavljuje se po drugi puta. Završila je Ekonomski fakultet u Dubrovniku, a radi u Federalnom zavodu za MIO/PIO.

Andrej Čović, rukovoditelj je Sektora za potporu poslovanju u ZZO-u, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru – smjer marketing te stekao zvanje diplomirani ekonomist. S Čovićem Draganom dijeli samo prezime, a nije rodbinski vezan. Saznajemo da je u zadnje vrijeme trpio i opominjan na radnom mjestu, jer je ravnateljski dvojac nervozan što odlazi, a načuo je da se i on planira prijaviti.

Kazimir Raguž na čelu je županijskog odbora za zdravstvo, a oko ZZO-a je, kako čujemo, bio kritičan i na stranačkim tijelima. Ravnatelj je Doma zdravlja u Stocu te ima iskustvo ravnanja medicinskom ustanovom, završio Medicinski fakultet, specijalizaciju iz fizikalne medicine i medicinske rehabilitacije, a ima i poslijediplomski studij iz Menadžmenta u zdravstvu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Njegova prijava i u stranci je iznenađenje.

Što je prije bilo?

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ je ozbiljno uzdrman aferom Peti kat, oko koje se vode istrage, a u čijem je središtu Rade Bošnjak. On tom ustavnom direktno ne ravna od prosinca 2022., no posredno preko Vidačak i danas vuče konce.

Vidačak je v.d ravnateljicom Zavoda imenovala Vlada Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) na telefonskoj sjednici održanoj 9. prosinca 2022., a dužnosti ravnatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ razriješila Radu Bošnjaka. To praktično znači da je ZZO od 9. ožujka 2023. bez legalne i legitimne uprave. U međuvremenu je raspisivan natječaj na koji su se prijavili Stana Burić, Vedran Marčinko, Ana Vidačak i Marija Buhač. Imenovanje novog ravnatelja nikad se nije dogodilo jer nije bilo konsenzusa HDZ ruku u Vladi. Buhač je u međuvremenu imenovana premijerkom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.