BEBE IZ DOBA KORONE Pred Božić kreće ludnica i baby boom

Bebe
Ilustracija

Nakon snijega 2012. Mostarci su se godinama šalili i djecu nazivali "snježnim bebama". Te godine rodilo se više djece nego obično, a na porodiljne odjele dovlačili su se kreveti sa drugih odjela. Izvjesno je da nas sličan scenarij očekuje u prosincu ove godine, te da će se mnoge obitelji proširiti za člana više.

Poznata mostarska ginekologinja prim.mr.sci.dr. Alma Vila Humačkić nasmijala se na naš upit očekuje li nas zbog pandemije, i produženog boravka u kućama za vrijeme intenzivnih mjera zaštite i policijskog sata opet baby boom.

"Imamo znatan broj trudnica od 10-12 tjedna trudnoće što odgovara začeću u vrijeme pandemije. Apsolutno jeste povećan broj trudnoća. Svaka situacija takve vrste i vrijeme pojačanog straha nas veže jedne na druge. To se događalo i prvih godina rata, pa i par ovih mjeseci pandemije i broj trudnoća je povećan", kazala je doktorica Humačkić pripomenuvši da korona nije završila, a mjere se pojačavaju, pa će se možda ovaj trend i nastaviti.

S druge strane, dodala je, u vremenima kakva smo prošli spoznajemo prave vrijednosti, više se povezujemo i emotivno, a prisilno smo blizu i fizički, te se i svjesno odlučujemo za trudnoću.

U SKB Mostar kažu da na odjel dolaze samo trudnice s komplikacijama, a na preglede idu u domove zdravlja ili privatne ordinacije, te bi to trebalo sustavnije analizirati, da se vidi u kojoj je mjeri broj trudnoća povećan. A do sagledavanja stvarnog stanja neće se morati još puno čekati, jer će se bebe začete u ožujku rađati za pola godine. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.