BANKE ODLUČILE Ugašeni svi računi Gorice i Igora Dodik, stariji Dodik želi napraviti posebnu banku za njih

Obitelj Dodik
Capital.ba

Svi računi tvrtki u vlasništvu Gorice i Igora Dodika, djece predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, službeno su zatvoreni, saznaje CAPITAL.

Posljednji u nizu bili su računi restorana “Agape” u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kćeri i snahe predsjednika Republike Srpske, kao i računi tvrtke “Fruit eco” vl. Igor Dodik i Mirko Dobrić.

"Agape" je imao dva otvorena računa, ali su ti računi, prema službenim podacima, jučer ugašeni.

Kada je riječ o tvrtki “Fruit eco”, i njoj je banka jučer ugasila dva računa.

Podsjetimo, banke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počele su krajem prošlog mjeseca zatvarati račune pravnih i fizičkih osoba koje su pod sankcijama SAD-a.

Kada je riječ o tvrtkama u vlasništvu Dodikovih, prva na listi čiji su računi zatvoreni je humanitarna organizacija Gorice Dodik "Srpska kuća", zatim računi njezine tvrtke "Agro voće" i tvrtke "Global liberty", čiji je suvlasnik zajedno s bratom Igorom.

Podsjećamo, do zatvaranja računa pravnih i fizičkih osoba koje se nalaze na američkoj crnoj listi došlo je nakon najave predstavnika te zemlje da bi i banke mogle biti pod sankcijama ako nastave surađivati ​​sa sankcioniranim osobama.

Stručnjaci iz bankarskih krugova jedino moguće rješenje za sankcionirane tvrtke vide u promjeni vlasnika tvrtke, preregistraciji ili osnivanju nove tvrtke.

S druge strane, Milorad Dodik najavio je osnivanje banke za unutarnji platni promet za sankcionirane osobe.

CAPITAL je istražio je li moguće osnivanje takve banke, a svi naši sugovornici mišljenja su da rješenja ima, ali da nijedno nije bezbolno, jednostavno i jeftino.