BANJA LUKA Uhićeni svodnici koji su iskorištavali i vrbovali državljanke Brazila radi međunarodne prostitucije

Osumnjičene za prostituciju, dvije mostarke, prekršajni postupak, prostitucija

"Žrtve kaznenih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist. U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve, a utvrđuje se točan broj oštećenih žrtava", objavili su iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, koordinirao je aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS koje se odnose na privođenje i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizirano u iznamljenim stanovima na području Banje Luke.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažirali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore. Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organiziranoj  grupi koja djeluje na području EU radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo - međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i kazneno djelo - navođenje na prostituciju iz člana 169. Kaznenog zakonika Republike Srpske.

Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, te će u narednom razdoblju, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizirati suradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH, a i ostavariti međunarodnu suradnju sa EUROPOL-om, EUROJUST-om, te INTERPOL-om.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputit će više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.