BANJA LUKA Roditelji djece s poteškoćama u razvoju prosvjedovali ispred Gradske uprave

prosvjed roditelja Banja Luka
Srna

Nezadovoljni roditelji i staratelji djece s poteškoćama u razvoju okupili su se ispred Gradske uprave u Banjoj Luci, gdje su tražili svoja prava i zaostale isplate za tuđu njegu i pomoć, osobne invalidnine i javni prijevoz.

Roditelj dječaka s autizmom Aleksandar Kljajić rekao je novinarima kako ima 5.500 korisnika tuđe njege i pomoći u Banjoj Luci, te da su samo neki od njih danas došli pred Gradsku upravu, prenosi Srna.

Kljajić je rekao kako naknada za prijevoz kasni pet mjeseci, te da kasne i nadoknada za tuđu njegu i pomoć, kao i osobna invalidnina djeteta.

Majka dječaka koji je stopostotni invalid, Ivona Šundić, istaknula je kako postoje ljudi koji ne mogu raditi jer moraju biti stalno uz svoje dijete i žive od socijalne pomoći.

"Ako se sredstva ne isplate do 20. siječnja, imat ćemo zakašnjenje od dva mjeseca za tuđu njegu i pomoć i invalidnine, što je oko 800 KM", rekla je Šundić.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je roditeljima i starateljima kako razumije njihove probleme, ali da je u većini slučajeva nemoćan riješiti ih jer nema podršku skupštinske većine.

On je rekao kako je predložen dokument koji predviđa da se ova prava isplate, i to odmah kada bude održana sjednica Skupštine grada i usvojen rebalans proračuna za 2023. godinu, te pozvao da se zakaže sjednica Skupštine grada.