BABY BOOM U HERCEGOVINI Tijekom prošle godine rođen je rekordan broj djece

BABY BOOM U HERCEGOVINI Tijekom prošle godine rođen je rekordan broj djece
Arhiva/Ilustracija

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru tijekom prošle godine rođeno je rekordnih 1855 djece u posljednjiih dvadeset godina što prkosi službenim podacima o drastičnom padu broja pučanstva u Bosni i Hercegovini.

U novogodišnjoj noći rođeno je sedam beba, što je dodatno popravilo rezultat iz 2022. Tijekom prošle godine rođeno je 1855 djece, što je šestero više nego 2014. godine kada ih je bilo 1849.

"Taj podatak dovoljno govori da je natalitet u našim krajevima na zavidnoj razini", rekla je voditeljica Odjela ginekologije i porodništva SKB Mostar Vajdana Tomić. Mostarski gradonačelnik koji je posjetio i darivao prve rodilje u 2023. godini iskazao je zadovoljstvo što je prošle godine oboren rekord po broju novorođene djece u SKB-u Mostar, piše Hina.

Pravi baby boom zabilježen je tijekom listopada kada je u samo četiri dana rođeno 25 beba. SKB Mostar pruža usluge za nekoliko hercegovačkih županija.

Prema jedinom provedenom popisu pučanstva nakon rata 2013. godine u BiH je živjelo 3,5 milijuna stanovnika, no prema podacima koje proteklih godina iznose UN-ove agencije i domaći političari u toj zemlji ne živi više od 2,6 milijuna stanovnika.

Procjene pak ureda Populacijskog fonda UN (UNPF) u BiH govore da bi u toj zemlji za 50 godina moglo živjeti svega 1,5 milijuna stanovnika nastave li se trendovi odlaska ljudi i negativne demografije.