BABA SE ZOVE BIH Smiljan Vidić predmet više istraga, mi smo ga prijavili zbog vikendice koju je 'naslijedio' od države

vidić naslovna

Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić, izuzevši predmet Neretva energija, u kojem je optuženik, meta je više istraga oko malverzacija sa zemljištem u Čapljini i izdavanjem dozvola u tom gradu. 

Babino, a državno


Potvrđeno je to našem portalu i u Tužiteljstvu HNŽ-a.  „Vezano za vaš upit, a na temelju očitovanja postupajućih tužitelja i uvida u naše evidencije, možemo potvrditi da trenutno postoji formirano više predmeta u ovom Tužiteljstvu, a tiču se izdavanja dozvola i izgradnje objekata na području općine Čapljina. Predmeti su u fazi provjere navoda, te istrage, pa vam iz tih razloga nismo u mogućnosti dati detaljnije informacije“, naveli su za Hercegovina.info iz ureda za odnose s javnošću Tužiteljstva HNŽ upitani vodi li se protiv njega još predmeta, osim onog u kojem je već podignuta optužnica. 

I portal Hercegovina.info 19. veljače ove godine podnio je kaznenu prijavu zbog vikendice koju je na državnoj zemlji, u vodozaštitom pojasu, navodno na „babinoj“ zemlji napravio Vidić. 

Naime, tijekom rada na člancima o vikendici Smiljana Vidića u Dretelju došli smo do ozbiljnih dokumenata i sumnji da je gradonačelnik sumnjivim radnjama sebi priskrbio državno zemljište u vodozaštitnom pojasu, a čemu je dokaz zemljišno-knjižni izvod Općinskog suda u Čapljini. Osim što se uknjižio na državno zemljište potpuno je bespravno izgradio objekt, i stepenice u Neretvu u vodozaštitnom pojasu – zona 1. Upitan kako je došao u posjed parcele 1286/44 KO Dretelj, ima li urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu za izgradnju objekta na ovom lokalitetu, te tko je bio prethodni vlasnik ovog posjeda Vidić je u odgovoru našem portalu lagao da mu je zemlja obiteljska. 

„Zemljište na kojem se nalazi moja vikendica je dijelom vlasništvo moje pokojne bake a ostale sitne parcele su bile u vlasništvu mojih rođaka Vidića. Te male parcele sam od njih kupio, kupoprodajni ugovori su ovjereni kod notara u Čapljini gospodina Nike More. Objekt nema građevinsku dozvolu kao i stotine kuća u Počitelj polju a razlog je neusvajanje Regulacijskog plana Počitelj, a kojeg usvaja Parlament BiH. Kada se pomenuti plan usvoji svi objekti u obuhvatu plana uključujući i moj će dobiti mogućnost ishodovanja dozvola“, naveo je Vidić. 

Čeka se ročište o izjašnjenju krivnje

Da se radi o neistinama dokazao je zemljišno-knjižni izvod Općinskog suda Čapljina, iz kojeg se vidi da je prethodni vlasnik 1/1 država, a koji smo proslijedili tužiteljima. 

Kada je u pitanju Neretva energija, predmet u kojem je optužen, tu bi ubrzo trebalo biti zakazano ročište o izjašnjenju krivnje, no, kako nam je potvrđeno sa Županijskog suda u Mostaru, datum još nije određen.