ANALIZIRALI SMO Mostar ide u vlastitu štetu sporazumom s Elektroprivredom, a iz džepova građana vole uzimati

Grad Mostar EP HZHB Oprost duga

Na dnevnom redu prošle sjednice GV Mostara trebao se naći prijedlog sporazuma Grada Mostara i javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB, gdje se Mostar odriče kamata a pristaje samo na isplatu glavnice, čak i ondje gdje ima prvostupanjsku presudu na svojoj strani.

I dok oprašta stotine tisuća maraka Elektroprivredi HZHB, koja je kadrovirala pet vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Grad debelo zaviruje u džepove građana, te su jedini u BiH koji naplaćuju kvart prigodom naplate parkinga. 

Upitno je i što je HDZ-ovim vijećnicima važnije, Elektroprivreda u kojoj zarađuju plaću ili Grad Mostar u kojem primaju paušal. Već jednom su se spotaknuli pišući inicijativu Elektroprivredi u kojoj rade zbog ekoloških problema Jasenice, a u ime građana koje predstavljaju, zbunjujući i sebe i njih i javnost svojim radom. 

Grad Mostar EP HZHB Oprost duga
Gradsko vijeće Mostara


No vratimo se temi. U prijedlogu sporazuma Grada i Elektroprivrede navode se dva procesa. 

PROCES PRVI

ŠTO POTPISUJU MOSTAR I EP: 
Odriču se kamata u predmetu broj 58 0 Ps 212948 19 Ps koji se vodi pred Županijskim sudom u Mostaru, a gdje je Općinski sud Mostar već donio presudu da je Elektroprivreda dužna isplatiti Mostaru iznos od 4.134.180,04 maraka, sa zakonskom zateznom - pozamašnom kamatom(vidljivo dolje u dokumentu sporazuma).

  
ŠTO JE GRAD TREBAO UČINITI: 

Sačekati drugostupanjsku presudu. Mostar se odrekao pozamašnih očekivanih kamata, iako je mogao sačekati drugostupanjsku presudu – koja je trebala već biti donesena. Da su sačekali pravomoćnost presude u tom slučaju im ne bi trebao nikakav sporazum, te bi mogli naplatu izvršiti zajedno sa kamatama. Naravno ovdje govorio kako bi postupio onaj kojem je prioritetan interes i razvoj grada. 

Grad Mostar EP HZHB Oprost duga
Elektroprivreda HZHB


PROCES DRUGI


ŠTO POTPISUJE:
Da se odriče kamata u predmetu broj: 58 0 Ps 258565 22 Ps koji se vodi pred Općinskim sudom u Mostaru. Zahtjev tužitelja (Grad Mostar) je da tuženik (Elektroprivreda HZHB) ima isplatiti naknadu u iznosu od 1.845.777,97 maraka 

ŠTO JE GRAD TREBAO UČINITI: 

Odreći se kamate budući da je proces praktično na samom početku, na razini zahtjeva, a Gradu je korisno prije dobiti operativna sredstva za Grad. Konačnu presudu (sa očekivanim, ali ipak neizvjesnim ishodom) Županijski sud bi donio tek za oko dvije godine, tako da je interes Grada odreći se kamate i uzeti novac ranije.

Kompletan prijedlog sporazuma možete pročitati u nastavku:

Sadržaj se učitava...

Inače, u članku 7. sporazuma ugovorne strane stoji da ugovorne strane suglasno utvrđuju da će Javno poduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar isplatom iznosa iz članka 3., 4. i 6. ovog Sporazuma u cijelosti namiriti novčano potraživanje Grada Mostara iz članka 1. i članka 6. stavka (1) ovog Sporazuma, te da Grad Mostar isplatom navedenih iznosa otpušta ostatak dugovanja s naslova zakonskih zateznih kamata navedenih u ovom sporazumu, kao i da Grad Mostar nakon uplate navedenih iznosa iz ovog sporazuma nema nikakvih daljnjih potraživanja prema Javnom poduzeću „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar s osnove usklađenja naknade za korištenje hidroakumulacijskog objekta za proizvodnju električne energije u HE Mostar, za vremensko razdoblje precizirano i obuhvaćeno ovim Sporazumom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.