ANALIZA IZBLIZA Kako su Bešlić i ekipa dozvolili, pa skrivali ilegalnu gradnju

Bijeli brijeg - Joks
hercegovina.info

Već godinu i pol stanari na Bijelom Brijegu muku muče s bespravnom gradnjom u susjedstvu. Nakon niza članaka, prvenstveno na našem portalu, te putem peticija i odvjetničkog ureda zaustavljaju gradnju šestog kata i još jedne zgrade u susjedstvu.

Ilegalnost šestog kata inspekcija je utvrdila koncem 2019., dajući rok investitoru od 60 dana da ga ili sruši, ili legalizira. 60 dana se pretvorilo u godinu i pol kupovanja vremena investitorima, od strane bivšeg gradonačelnika i Odjela za urbanizam. Tko je i što radio, skrivao, prolongirao, nakon godinu i pol dana mnogo se jasnije vidi. Bespravna gradnja na Brijegu predmet je i u Tužiteljstvu HNŽ, a evo podsjećanja kako je sve teklo.

2019.

Početkom 2019. na Bijelom Brijegu, na temeljima trošne kućice počinje se graditi zgrada. Stanari u prvi mah nemaju primjedbi. Ubrzo uviđaju da će se njihov život pretvoriti u pakao, te da novi objekt debelo izlazi iz gabarita, a ima i kat viška.

Iz Gradske uprave Mostara, koju predvodi Ljubo Bešlić tvrde da je sve uredno, da se novi objekt lijepo uklapa u okruženje i sve je “zakonito”.

Onda nam objašnjavaju propise, odnosno kako su zaobilazili propise.

„Kako je na prethodnoj parceli bio izgrađen stambeni objekt, prilikom utvrđivanja urbanističko tehničkih uvjeta primijenjen je član 6. stav 8. Odluke o donošenju i provođenju Izmjena i dopuna Regulacijskog plana "Bijeli Brijeg I faza III", kojim je propisano "da se na postojećim individualnim stambenim i stambeno poslovnim objektima, a koji su u obuhvatu plana moguće je vršiti sljedeće intervencije, rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanje, vodeći računa da se ne ugroze uvjeti stanovanja u susjednim objektima“, naveli su iz Odjela za urbanizam i građenje. Ovime nam zapravo govore da su pod pojmovima rekonstrukcija, dogradnja i nadziđivanje izdali dozvole za stambenu zgradu koja je prekrila cijelo naselje.

Napomenimo da je na tom mjestu bila tek obiteljska kuća – prizemnica, te je nemoguće da se ovdje radi o „intervenciji, rekonstrukciji, dogradnji i nadziđivanju“.

Uz sve, investitor planira još jednu zgradu u neposrednoj blizini, a nakon naših članaka voditelj Službe za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija na teren je poslao inspektore. Postupajući inspektor Nebojša Šarić u izjavi za hercegovina.info potvrdio je da investitor Joks nema dozvolu za šesti kat, te da su radovi tamo obustavljeni. Investitor ima rok od 60 dana da se prilagodi odobrenom projektu ili izvrši njegove izmjene i dobije dozvolu za već izgrađeno. Upitan je li bilo drugih nepravilnosti, Šarić kaže da nije, premda zgrada debelo izlazi i iz gabarita.

„Podnesen je zahtjev za izdavanje dozvole za još jedan građevinski objekt koji bi se gradio u neposrednoj blizini gore navedenog. Nije izdato odobrenje za građenje“, potvrdili su iz Odjela za urbanizam, no dozvola nikada nije izdana, jer se bivši gradonačelnik nakon našeg pisanja ustručavao izdati još jednu dozvolu na mjestu gdje je već izbila pobuna stanara.

2020.

SIJEČANJ

Stanari čak 67 stanova i kuća na Bijelom brijegu u siječnju potpisuju peticiju protiv izgradnje u naselju, te ju šalju na sve relevantne adrese.

Potpisnici peticije isključivo odgovornim smatraju Odjel za urbanizam i građenje, odnosno Službu za građevinske propise, koja pod opisom „intervencija, rekonstrukcija, dogradnja i nadziđivanje“ izdala dozvolu za najveću zgradu na Bijelom brijegu, na mjestu prizemnice.

Potpisnici peticije smatraju da je njihovo naselje ionako prenapučeno, da su im ugrožena temeljna ljudska prava i privatnost. Peticija pokriva i zgradu koja je tek u planu izgradnje, budući da su navedene čestice zgrade koja je izgrađena, ali i onu koja čeka dozvolu.

Bune se protiv izgrađenog objekta, ali i novog koji je tek u planu.

Nakon što su utvrdili da u njihovu naselju uopće, prema postojećim planovima i propisima uopće nije smjelo biti zgrade, te da je gradonačelnik prekršio vlastite propise i planove izdajući dozvole za gradnju na ovom lokalitetu stanari angažiraju odvjetnika.

Izdavanje dozvole za gradnju objekta od pet katova na mjestu individualnog stambenog objekta, teži je prijestup Odjela za urbanizam grada Mostara, pa stanari traže uključenje u postupak izdavanja dozvola, iz kojeg su protuzakonito isključeni.

LIPANJ

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a traži dokumentaciju oko zgrade na Bijelom Brijegu. Nakon nekoliko urgencija i uključenja inspekcije istu dobiva. U lipnju 2020. nalaže Gradskoj upravi da pokrene upravni postupak.

GRADNJA NA BRIJEGU Ministarstvo utvrdilo 'pravne greške-nezakonitosti' i naložilo upravni postupak

RUJAN

Stanari podnose kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena. Isto su potvrdili i u priopćenju za javnost koje su poslali svim medijima.

Odbija se traženje stanara da se uključe u postupak uz obrazloženje da nisu neposredni susjedi. Oni se putem odvjetničkog ureda žale.

O problematici ilegalne izgradnje uvelike se govori i u predizbornoj kampanji, te je to tema i političkih sučeljavanja.

2021.

U međuvremenu, Odjel za urbanizam Grada Mostara, preciznije šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak tri mjeseca u ladici skriva žalbu stanara Bijelog Brijega, navodeći pandemiju kao razlog da ju još uvijek nije uručio na susjedna vrata Ministastva graditeljstva i prostornog uređenja. Njegov nadređeni u svim djelovanjima oko Bijelog Brijega odlazi na transplantaciju srca u Zagreb, a na njegovo mjesto dolazi gradonačelnik Mario Kordić.

Ubrzo organizira susret sa stanarima, te se upoznaje s naslijeđenom problematikom. Međutim, u ključnim odjelima ostaje stari kadar, te i dalje sve po pitanju bespravne zgradnje na Bijelom Brijegu odvija tromo i sporo. 

Stanari poddnose zahtjev za rušenje šestog kata, Odjel za urbanizam donosi rješenje kojim se odbija njegova legalizacija, a investitor zadnji dan koristi pravo žalbe, te kupuje dodatno vrijeme i odgađa konačno rušenje. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.