AFGANISTANCI 'BOKSER' I 'TIGAR' Švercali migrante iz BiH u Hrvatsku, optuženi i za višestruko silovanje maloljetnika

Bokser i Tigar ilustracija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Amanullah Ishakila, zvanog „Bokser“, rođenog 2001. godine u Afganistanu i Qais Khana, zvanog „Tigar“, rođenog 2001. godine u Ningahar, Afganistan. Obojica optuženih su državljani Afganistana, a trenutno se nalaze u pritvoru.

Vodili posao prebacivanja migranata u EU

Optuženi se terete da su, u vremenskom razdoblju  tijekom lipnja 2021. godine, pa sve do veljače 2022. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata sa teritorije BiH na područje R Hrvatske i EU.

Oni su u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Orašje nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarne prostore teretnih motornih vozila bez znanja vozača skrivali migrante, te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata.

Bokser i Tigar ilustracija

Optuženi Qais Khan, zvani „Tigar“ tereti se da je sam, organizirao prihvat četiri migranta među kojima i maloljetnike u iznajmljenoj kući u neposrednoj blizini graničnog prelaza Orašje, te pratio pogodne kamione koji su čekali na prijelaz državne granice, kako bi u iste neopaženo ubacio migrante radi njihovog nezakonitog prevođenja, a u čemu je spriječen od strane policijskih službenika prilikom pretresa kuće. 

Seksualno zlostavljali maloljetnika i sve snimali

 
Optuženi se terete da su tijekom 2021. godine, u iznajmljenom objektu kuće u blizini graničnog prijelaza Orašje, radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetne muške osobe, stranog državljanina, na način da su navedenu žrtvu uz upotrebu sile i prijetnje i iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata, a potom isti čin audio-video snimali telefonom, prijeteći žrtvi da će ga ubiti i da će ukoliko pobjegne snimku podijeliti sa drugima na javno dostupnim serverima, te na taj način uspostavili kontrolu nad žrtvom sve radi njegovog seksualnog iskorištavanja i daljnjeg zlostavljanja.

Optuženi su žrtvu tijekom boravka držali zaključanu u prostorijama kuće, sve dok nije uspio pobjeći i zatražiti pomoć.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. u vezi sa kaznenim djelom međunarodna trgovina ljudima iz člana 186. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.