Afera oko knjiga u ZHŽ-u

Knjižara
Istraživanje je započelo od neobičnog slučaja u ZHŽ-u gdje je odluka jedne od nekoliko hrvatskih nakladničkih kuća iz BiH (Školska naklada d.o.o. Mostar), da izvrši besplatnu podjelu priručnika za svu djecu koja kreću u prvi razred devetogodišnje osnovne škole, dočekana “na nož” od nekolicine učitelja iz Širokog Brijega.

Pomalo neobična odluka nakladnika i krajnje neobična reakcija učitelja koji u ovom vremenu recesije odbijaju donaciju, kojom se osiguravaju besplatni priručnici djeci i njihovim obiteljima.

Navodno su učitelji "odabrali" priručnike nakladnika Naklada alfa d.o.o. Mostar, a ministarstvo im je “nametnulo” neke druge priručnike.

No, iz Ministarstva prosvjete ZHŽ-a tvrde da nema govora ni o kakvom nametanju, nego o hvale vrijednoj donaciji provedenoj uz dozvolu ministarstva. Također kažu da postupak odabira radnih priručnika nije proveden (kako kažu učitelji), niti je mogao biti bez naloga iz ministarstva, kao i to da ministarstvo školama uopće nije dostavilo popise odobrenih priručnika za prvi razred devetogodišnje škole jer je do 18. rujna bio u tijeku štrajk prosvjetara.

Sumnju u umiješanost u mutne igre pojedinih prosvjetnih djelatnika radi vlastitih interesa izrazio je i sam ministar prosvjete ZHŽ-a Vjekoslav Čamber, koji nam je izjavio da je vrlo nelogično da se navodni “odabir” vršio za vrijeme trajanja štrajka, a da isti učitelji nisu za vrijeme štrajka htjeli sudjelovati u radu školskih odbora.

U cijeloj priči je vjerojatno najlošije prošla nakladnička kuća Znanje d.o.o. Mostar, čiji su udžbenici zbog “politike” nekih učitelja u ZHŽ-u gotovo potpuno eliminirani iz škola. Unatoč tomu i iz ove nakladničke kuće stigla je izjava da daju potporu donaciji knjiga, te da će se i oni uključiti u akciju doniranja priručnika za prvašiće u ZHŽ-u.

Dakle, na jednoj strani dva nakladnika i ministarstvo, a na drugoj nekoliko učitelja iz Širokog Brijega ustali u obranu trećeg nakladnika i protiv korištenja doniranih priručnika. Zašto je tako Dnevni list pokušao je doznati listajući spomenute priručnike i razgovarajući s učiteljima.

Utvrđeno je da je jedan od začetnika pobune protiv donacije priručnika u ZHŽ-u Slaven Ljubić, učitelj u Osnovnoj školi Kočerin, inače autor zavičajnog priručnika iz Prirode i društva u izdanju Naklade alfa d.o.o. Mostar. Vrlo je zanimljivo da spomenuti zavičajni priručnik uz Ljubića potpisuje i učiteljica Radmila Lauš iz Mostara, koja je istovremeno i autorica jednog od priručnika Naklade alfa za prvi razred devetogodišnje škole (jasno da joj doniranje bilo kojeg drugog priručnika nikako na odgovara).

Razmišljajući na ovaj način i stavljajući vlastiti interes iznad svega spomenuti autori zasigurno su napravili medvjeđu uslugu i izdavačkoj kući u kojoj su angažirani.

Gospođa Lauš inače je supruga predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja u HNŽ-u Slavka Lauša, a za ovaj bračni par su nam brojni učitelji potvrdili da su vrlo angažirani oko promoviranja Alfinih izdanja, osobito onih koje gospođa Lauš i potpisuje.

Gospodin Lauš angažiran ne samo kao promotor i distributer udžbenika Alfe u ZHŽ-u i HNŽ-u, nego da je zajedno sa suprugom igrao i ulogu organizatora i "turističkog vodiča" prigodom održavanja Alfinog stručnog seminara ljetos u Neumu.

Radi li se o sukobu interesa i priliči li sve to skupa predsjedniku Sindikata svih učitelja u HNŽ-u, gospodina Lauša očito ne zanima.

Budući da se oko problema s priručnicima za prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja u ZHŽ-u digla velika buka, o istom će se raspravljati sutra u Banjoj Luci gdje će biti održan sastanak Koordinacije ministara prosvjete, znanosti, kulture i sporta županija u kojima se radi po hrvatskom nastavnom planu i programu u BiH.

Isti dan će vjerojatno biti sazvano i Vijeće za udžbeničku politiku i nastavne planove i programe, koje će se također očitovati o ovom problemu.

Na čitateljima ostaje da zaključe radi li se u ovom slučaju o zaštiti digniteta prosvjete ili o tome da su spomenuti učitelji htjeli radi privatnih interesa zanemariti interese učenika, roditelja, škole i ministarstva.

Vijest prenesena sa: abcportal/poskok