KNJIGA "ŽENA S PLANOM" JE HIT LJETA Donosimo razgovor s urednicom

čitam, Žena s planom, knjiga, Naklada alfa, Maye Musk

Nikolina Bakula je  urednica u izdavačkoj kući Alfa i najzaslužnija što već danas na policama imamo dostupan jedan od najiščekivanijih naslova godine “Žena s planom”- Savjeti za život pun ljepote, ljubavi i uspjeha” autorice Maye Musk.

Mnogima će ova knjiga biti mamac za čitanje jer se radi o majci jednog od najvećih tehnoloških genija Elona Muska.

Također Maya Musk je međunarodni supermodel, registrirana dijetetičarka, nutricionistica i svjetska predavačica. Često se pojavljuje u vodećim modnim časopisima kao što su Vanity Fair, Vogue, Cosmopolitan, Marie Claire i Allure, ali i na naslovnici New York Magazinea, između ostalih.

Nikolina nam u razgovoru otkriva kako je došla do same autorice, na koji način se odvijala njihova suradnja, te kakvi su planovi za promociju ove knjige u regiji.

 Zbog čega je “Žena s planom”mnogima na popisu knjiga koje će čitati ovog ljeta?

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora, kada punimo baterije i pripremamo se za nove izazove.  Ova knjiga je idealna za ljeto jer se lako čita i šalje lijepe poruke temeljene na stvarnim životnim iskustvima autorice, što ovu autobiografiju čini inspirativnom i motivirajućom mnogim čitateljicama.

U knjizi se nalaze brojni praktični savjeti za karijeru (što više radiš, sreća će te lakše pronaći), obitelj (one koje volite pustite da idu svojim putem), avanturu (promijenite državu ako je potrebno: riskirajte, uvijek se možete vratiti), ljepotu (bolje je biti zanimljiv, nego lijep). S obzirom da je Maye nutricionistica, u knjigu je stavila svoje omiljene recepte kao i neobjavljene obiteljske fotografije.

Radi se o ženi koja je prošla trnovit put do uspjeha, počevši od braka u kojemu je bila zlostavljana, razvoda u 31. godini, do borbe za posao i golu egzistenciju. Koji je najvažniji savjet koji je podijelila s čitateljima?

Maye priznaje kako se i sama valjala u svojim razočaranjima predugo i prečesto, sve dok nije počela planirati promjene.  Ako se osjećamo da smo zaglavili u životu i ne vidimo da se može dogoditi nešto bolje, potrebna nam je promjena. Jer, nesretan život nije život. Možda ne možemo kontrolirati sve što se u životu događa, ali sretni, zdravi i ispunjeni možemo biti u bilo kojim godinama. Sve što trebamo je dobar plan.

Vi ste urednica ove knjige u izdanju Alfe i najzaslužniji što je prevedena na hrvatski jezik. Čini li vas to ponosnom?

Moram priznati da je  „Žena s planom“ moj prvijenac u uredništvu, a to što je internacionalni bestseller prodan u preko 25 zemalja, čini me izuzetno ponosnom urednicom!  S obzirom da sam u poslu s knjigama već duže vrijeme, upoznala sam potrebe tržišta,  što mi je dalo sigurnost za odabir baš ove knjige.  Naravno, tu je bio i cjelokupan plan prodaje odobren od strane našeg  glavnog urednika, Božidara Petrača.

Kako ste se odlučili baš za Maye i ovu knjigu?

Knjigu od Maye Musk primijetila sam na društvenim mrežama nekih stranih izdavača, kao i na instagram profilu autorice, a dobre recenzije navele su me da se o njoj i raspitam. Poslala sam upit za prava matičnoj izdavačkoj kući, međutim nakon dva tjedna nije bilo odgovora.

Odlučila sam ne odustati pa sam kontaktirala direktno Maye Musk na njezin instagram profil, na što mi je ona odmah srdačno odgovorila i dala mi upute kome da se obratim.

Nakon dva mjeseca pregovora oko otkupa prava na knjigu, unutrašnjih slika i naslovnice, knjiga je bila spremna za prijevod i plasman na naše tržište.

Kako je bilo surađivati s njom? Kakav je dojam ostavila na vas?

Posebno me se dojmila susretljivost autorice, s obzirom da me nakon objave izlaska knjige u Hrvatskoj obavijestila da će se i ona zajedno s nama potruditi da se knjiga prepozna u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Od tada, spremno dijeli sve naše objave na instagramu, sa porukama podrške, što nam pomaže u marketingu, obzirom da je na instagramu prati gotovo 460 tisuća ljudi, a među njima ima puno Hrvata!

Mogu zaključiti da je Maye otvorena, vedra i komunikativna osoba, baš onakva kako se predstavlja u svojoj knjizi.

Pristupačna je i može se s njom lako komunicirati, što otvara prostor mogućoj organizaciji promocije, na kojoj bi prisustvovala i sama Maye.

Vjerujem da bi uživala u Hrvatskoj, posebno na našoj obali, jer osim knjige imamo puno toga za pokazati.

Sigurni smo da vas je poslije ovog intervjua, knjiga dovoljno zainteresirala, ali dodatno će vas motivirati kada u nastavku pročitate što o njoj misli Alis Marić, osnivačica bloga "Čitaj knjigu".