Mikulić reagirala na optužbe: Alfa je vršila pritsak na Ministarstvo, ali i na mene i moju obitelj

ministrica ružica mikulić, Naklada alfa

Na redakciju portala Jabuka.tv stigla je reakcija ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružice Mikulić na priopćenje nakladničke kuće “Alfa” iz Mostara koja je u ponedjeljak objavila kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv Mikulić.

Odmah po objavljivanju priopćenja mostarske nakladničke kuće u javnosti, portal Jabuka.tv je zatražio komentar resorne ministrice u ŽZH Ružice Mikulić, a ona je dva dana kasnije poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Temeljem objavljenog članka pod naslovom:

(“Naklada Alfa d.o.o. Mostar podnijela je kaznenu prijavu protiv ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružice Mikulić zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo “nesavjestan rad u službi” te “povreda ravnopravnosti u vršenju gospodarske djelatnosti”)

imamo potrebu očitovati se kako slijedi:

Jako nas žalosti činjenica što je ovakvim neselektivnim i netransparentnim djelovanjem, prenošenjem jednostrane informacije i duboko omalovažavajući činjenice, Naklada Alfa bacila negativno svjetlo na plemenitu i za djecu/obitelji jako vrijednu akciju, kojom je jedino Županija Zapadnohercegovačka u cijeloj Bosni i Hercegovini uspjela osigurati sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike prvih pet razreda osnovne škole.

U prvom dijelu priopćenja Naklade Alfa spominju se iznosi navodne štete po nakladnika i po roditelje, međutim ne navodi se kako je šteta načinjena (nema argumenata na koje se može dati očitovanje). Upućenom čitatelju koji kritički promišlja, ovo izgleda kao insinuacija nezadovoljne nakladničke kuće, koja je možda očekivala više…. Spominje se i Pravilnik o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim sredstvima za osnovne i srednje škole u ŽZH. Jedinu štetu koju je navedeni Pravilnik učinio nakladničkim kućama jest da je smanjio broj radnih bilježnica (propisao uz koje predmete se mogu koristiti a uz koje ne), te na taj način olakšao roditeljima početak školske godine.

Moramo naglasiti i da je u vrijeme donošenja tog Pravilnika, Naklada Alfa vršila pritisak na Ministarstvo kako se isti ne bi donio.

Dalje se spominje kako su oštećeni roditelji učenika jer su promjenom udžbenika morali kupovati nove radne bilježnice. Kako je svima poznato, radne bilježnice se zovu “radne” iz razloga što se popunjavaju te ih roditelji kupuju svake godine, bez obzira od kojeg su nakladnika.

Odabir udžbenika su nazvali “naglim”, iako isti nije vršen zadnjih najmanje pet godina a po zakonu se može vršiti nakon najmanje tri godine. S druge strane, nije bio nagao ni zbog činjenice da je Ministarstvo osluškujući razmišljanja učitelja i njihovih zahtjeva za promjenom konkretno udžbenika za strane jezike (htjeli su prijeći na udžbenike Naklade Alfa), htjelo napraviti sve da se nabavka može napraviti na način da se udžbenici nesmetano mogu koristiti tri godine.

U cilju što transparentnijeg rada i otklanjanja bilo kakve sumnje u ispravnost svog postupanja, ovim putem Vas želimo informirati da je Ministarstvo temeljem članka 25., stavak (1) Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Županiji Zapadnohercegovačkoj (“Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke”, broj: 3/09), cijeneći da je mišljenje učitelja – predstavnika aktiva iz svih škola u Županiji, ključni alat osiguranja kvalitete, uvažavajući najviše standarde struke i dostavljeno mišljenje, izvršilo odabir najkvalitetnijih udžbenika za prvih pet razreda osnovne škole na području ŽZH.

Naklada Alfa manipulira i s učiteljima na način da ih želi omalovažiti. Naime, svi učitelji znaju da se gradivo planira po propisanom Nastavnom planu i programu za osnovne škole, kojeg donosi ministar i kojeg svi učitelji imaju.

Ne vrti se cijeli svijet oko udžbenika i nakladnika. Našim učiteljima za samo planiranje gradiva nisu toliko bitni udžbenici, koliko NPP.

Dalje Naklada Alfa navodi kako je pristupila natječaju javne nabave te o nastalim izmjenama bila obaviještena neposredno prije potpisivanja Ugovora. Možda je grubo, ali za ovo moramo reći da je laž. Ministarstvo je cijelo ljeto radilo na realizaciji nabave udžbenika (od donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima, do odabira postupka javne nabave…). U jednom trenutku je čak došlo do upitnosti nabave udžbenika za ovu školsku godinu, zbog stalnog uplitanja Naklade Alfa u poslove Skupštine, Vlade i Ministarstva (pokušavajući nametnuti vrstu postupka nabave kao potencijalni dobavljač???). Kompletna prepiska je u arhivi Ministarstva.

Pored toga, Naklada Alfa je putem osobnih relacija, cijelo ovo vrijeme vršila pritisak (da ne kažem prijetnje) na mene i na članove moje obitelji.

Za svoj rad Ministarstvo odgovara Skupštini ŽZH te će svakako poduzeti odgovarajuće korake u cilju zaštite digniteta ovog Ministarstva, kako vezano za izvorne nadležnosti, tako i u zaštiti svojih prava zbog nanesene štete i narušavanja ugleda ovog tijela neutemeljenim optuživanjem i iznošenjem netočnih informacija.

Na kraju želimo ponoviti da smo otvoreni za sugestije u cilju osiguranja najviših standarda učeničkih dostignuća, ali ne možemo i nećemo pristati na pritiske i zastrašivanja, nego ćemo i dalje raditi na osiguranju što kvalitetnijeg obrazovanja, što uključuje i same nakladnike koji moraju i trebaju raditi na poboljšanju kvalitete odobrenih udžbenika.

S tim u vezi ovo Ministarstvo poziva sve nakladnike da u idućem razdoblju značajnije porade na kvaliteti svojih udžbenika i time daju svoj doprinos razvoju kvalitete obrazovnog procesa u ovoj Županiji, čineći sebe konkurentnijima u postupku odabira udžbenika, navodi se u priopćenju županijskog ministarstva koje potpisuje ministrica Ružica Mikulić.