60-80 MILIJUNA U IGRI Majić: odakle pravo ministrici da donosi Pravilnik koji je Parlament odbio?

Tomislav Majić
Ilustracija/hercegovina.info

Pravilnik o fiskalnim sustavima, kojim je bila predviđena obveza da gospodarstvenici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, u listopadu 2020. godine nije prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ali je ipak prije nekoliko dana objavljen u Službenim novinama. Ministrica financija Jelka Milićević sama je naredila da gospodarstvenici moraju kupiti nove uređaje za fiskalne kase.

Samovolju resorne ministrice Milićević za hercegovina.info komentirao je Tomislav Majić, predsjednik udruženja za poduzetništvo LiNK 

„Nije mi jasno ako je Parlament FBiH kao zakonodavac donio odluku da se to ne usvoji, odakle pravo ministrici financija da donese taj pravilnik koji je Parlament zapravo odbio. Izvršna vlast postaje zapravo i zakonodovac, što bi rekli kadija te tuži, kadija te sudi. Očito im se žuri da se uzme još koja lova iz gospodarstva", navodi nam Majić.

Sami ćemo sebi subvencionirati ono što smo sami platili.

„Pravdanje ministrice Milićević da će subvencionirati nabavku fiskalnih kasa je paradoksalno. Uzet će novac od nas, pa onda našim novcem to kao subvencionirati. To je žalosno da resorna ministrica razmišlja na taj način u vidu pomoći, opet se otima od gospodarstva i poduzetnika", ističe.


Gospodarstvo treba rasteretiti.

„Ima puno boljih metoda od ove koje su predlagali ljudi s iskustvom na primjerima Hrvatske ili zapadnih zemalja, ovo što sad oni hoće je i dalje samo opterećenje gospodarstva, ništa drugo. Mi i dalje zastupamo stavove da treba masovno ukidati raznorazne parafiksalne troškove koji su nam nametnuti da rasteretimo gospodarstvo ukoliko želimo uopće opstanak ove države, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine", kaže nam predsjednik Udruženja za poduzetništvo.

Razlog mijenjanja fiskalnih kasa je jasan.

„Tehnički gledano, vjerojatno ih treba mijenjati jer su onda uvezene kase najgore klase. Međutim, pozadina je jednostavna, treba jednu strukturu politički bliskih firmi ponovno dići na noge i uzeti 60-80 milijuna maraka“, zaključuje Tomislav Majić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.