ARAPOVIĆ "Ovim je spriječena izgradnja 100 minihidroelektrana, ali je i ostavljen prostor za izgradnju drugih 100"

Oliver Arapović Đulman bunski kanali
hercegovina.info

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, te je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH. Zakonom se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalirane snage do i uključivo 10 MW.

Unatoč ovoj odluci predsjednik ekološke Udruge 'Majski cvijet' Oliver Arapović nije u potpunosti zadovoljan.

"Očekivala se ovakva odluka i mi pozdravljamo to što je zakon izglasan. No, ovaj zakon ima svojih manjkavosti. On daje određenu mogućnost svim investitorima koji su krenuli u proceduru, da u roku tri godine prikupe svu dokumentaciju za izdane koncesije kako bi mogli graditi još 100 minihidroelektrana na našim rijekama. To je vrlo opasno i nama predstoji bitka za očuvanje svakog metra rijeke", kaže za Arapović za Hercegovina.info.

"U zakonu jasno stoji, da svatko onaj tko je ušao u proceduru i dobio koncesiju ima pravo tri godine da prikupi dokumentaciju. To znači da mu koncesija daje mogućnost da će dobiti dozvolu za izgradnju. Takvi investitori imaju pravo nastaviti dalje. Vjerojatno će brojni od njih to i uspjeti i graditi na dosta naših rijeka. Takvih je oko 100, a današnjom odlukom sigurno je spriječena izgradnja dodatnih 100", pojašnjava.

Izdane koncesije je trebalo preispitati kaže.

"Nama predstoji borba da donesemo sve moguće dokaze kako bi spriječili te moguće investitore. Sve u svemu osobno nisam zadovoljan. Ukazivao sam preko brojnih predlagača sve moguće manjkavosti zakona. Trebalo se ići detaljno, s jednim čvrstim zakonom na način da tko je do danas dobio dozvolu i imao građevinsku dozvolu, morao proći dodatna preispitivanja o zaštićenim područjima. Svaka dokumentacija se morala staviti na stol, preispitati je, vidjeti kako je investitor došao do iste. Ako bi se dokazalo da tu ima propusta, manjkavosti i nezakonitih radnji, da se onda istima oduzme sva mogućnost za buduću gradnju. Apsurd je što je ostavljen prostor za izgradnju novih 100 minihidroelektrana. No, što je tu je barem je sigurno kako ih se 100 neće graditi", zaključio je Oliver Arapović za Hercegovina.info.

U Federaciji BiH je trebalo biti nešto više od 300 mini hidroelektrana. Njih 119 je pušteno, za 100 je izdana koncesija, a 100 ih je čekalo na koncesiju koju s današnjom odlukom sigurno neće dobiti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.