NEZAKONITO SE POGODOVALO SE INVESTITORU 'Udruženje za Doljanku' dobilo i petu pravnu bitku

NEZAKONITO SE POGODOVALO SE INVESTITORU 'Udruženje za Doljanku' dobilo i petu pravnu bitku
Žurnal.info

Županijski sud u Sarajevu poništio je Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim je tvrtka Eko Vat d.o.o. Jablanica, investitor male hidroelektrane "Zlate", oslobođena obaveze ishodovanja nove okolišne dozvole, odnosno izrade nove studije i novog uključivanja zainteresirane javnosti, priopćeno je iz 'Udruženja za Doljanku'.

Potvrđeno je da FMOIT nezakonito primijenio novi Zakon o zaštiti okoliša, iako je bio upoznat s presudom Županijskog suda u Sarajevu iz 2021. godine i obavezom završavanja svih postupaka vezanih za mHe “Zlate” prema Zakonu koji je prije bio na snazi.

"Ispitujući tužbene navode, sud je stava da tužitelj osnovano u tužbi navodi da je tuženi nezakonito na konkretni slučaj primijenio Zakon o zaštiti okoliša koji je stupio na snagu 2021. godine te da se trebao primijeniti zakon koji je važio u vrijeme kada je postupak započet i u skladu s tim ispoštovati sve naloge koji su mu dati Presudom Županijskog suda u Sarajevu od 16.07.2021." navodi se u Presudi Županijskog suda u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, prethodno je Županijski sud u Sarajevu u srpnju 2021. godine donio presudu kojom se poništava okolišna dozvola za mHE “Zlate”. Presuda je nalagala i provođenje ponovnog postupka, što podrazumijeva i pribavljanje nove Studije utjecaja na okoliš kao i provođenje javne rasprave, međutim FMOIT je tada oslobodio tvrtku Eko Vat d.o.o pribavljanja nove okolišne dozvole na šta je UG “Za Doljanku” i reagiralo.

"Ovo je još jedna u nizu presuda i odluka koje potvrđuju da su argumenti na strani aktivista okupljenih u Udruženje "Za Doljanku" Jablanica, koje je podnijelo najviše kaznenih prijava protiv vladinih službenika na različitim razinama u Bosni i Hercegovini", navode iz UG “Za Doljanku”.

Zbog svega navedenog, Udruženje je predalo Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu kaznenu prijavu protiv ministrice Edite Đapo zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela zloupotrebe položaja iz člana 383. i kaznenog djela nesavjestan rad u službi iz člana 387. Kaznenog zakona FBiH. Pozivamo FERK (Regulatorna komisija za energiju u FBiH) da konačno reagira i tvrtki Eko Vat d.o.o oduzme dozvolu za rad ovog štetnog elektroenergetskog objekta i izrekne privremenu mjeru zabrane rada mHe “Zlate” do završetka upravnog spora, navode u priopćenju iz 'Udruženja za Doljanku'.