BORBA ZA SPAS RIJEKA Poništene okolišne dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na Neretvici

prosvjed Buturović polje
hercegovina.info

Županijski sud u Sarajevu odlučio poništiti okolišne dozvole za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Neretvici

"Upravo smo zaprimili presudu Županijskog suda u Sarajevu kojom se uvažava naša argumentacija i poništavaju obnovljene okolišne dozvole koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za izgradnju mHE na Neretvici", naveli su aktivisti iz Buturović Polja i Koalicije za zaštitu Rijeka Bosne i Hercegovine, ne zaboravljajući na pomoć Aarhus Centra, Zelenih Neretva Konjic, Centra za životnu sredinu i lokalnih udruženja koja su sudjelovala u pokretanju spora.

Od početka borbe za spas Neretvice tvrdili su da dozvole kojima su “mahali” investitor i izvođači radova nisu valjane, što ishodi pokrenutih postupaka pred drugostupanjskim i sudskim organima sada i potvrđuju, piše Žurnal.

U srpnju 2021. godine Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije poništilo je odobrenja za građenje za mHE Srijanski most i mHE Gorovnik ušće, a sada su, odlukom suda u Sarajevu, “pale” i okolišne dozvole za izgradnju predmetnih mHE.

U tekstovima koje je Žurnal objavljivao pratili su borbu mještana i aktivista za spas rijeke, te planove za izgradnju malih mHE na Neretvici, kao i investitore koji bi od toga imali najviše koristi. Poznato je da je na rijeci Neretvici bila planirana izgradnja čak 15 malih hidroelektrana. Natječaj za nabavku opreme za mHE na Neretvici dobila je tvrtka Bičakčić d.o.o. u vlasništvu Edhema Bičakčića, koji je godinama prije toga bio član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH.

"Kao organizacije, udruženja i grupe ljudi posvećene odbrani prirodnih blaga, bezbroj stranica smo ispisali dokazujući, alatima struke i znanosti, da su male hidroelektrane smrt naših rijeka i njihovog živog svijeta. Iz dana u dan upozoravamo da su nam vlasti i njihovi biznis-klanovi prvo oteli tvornice, a sada nam otimaju vodu, zrak, zemljište. Truju nas neuređenim deponijama, otpadnim vodama iz svojih luksuznih naselja i privatnih proizvodnih pogona. Truju i bijedno plaćene vlastite radnike", pisali su prošle godine aktivisti spred Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Saželi su u svom pismu svu štetu koju čine tranzicijski profiteri, a naročito štetu koju načinili svojim malim hidroelektranama.

"Vrijeme je za raskid ugovora o koncesiji za izgradnju mHE na Neretvici", poručuju sada aktivisti.