SEZONA JE MRŠAVLJENJA "Zaboravite na izgladnjivanje i ubijanje treningom. Gdje je u tome zdravlje?"

Marko Bagarić fitness

Samo je promjena stalna, pa tako i u trendovima vezanim za uvijek aktualnu temu: mršavljenje. Čini se kako je vrijeme rigoroznih dijeta koje propagiraju izbacivanje cijele skupine namirnica iza nas, a sve više se govori o zdravom gubitku masnog tkiva. 

Očito smo postali umorni od začaranog kruga mršavljenja pa vraćanja jednako toliko ili još više kilograma, što su nam obično razne dijete donosile.

Za hercegovina.info ovu temu komentirao je fitness instruktor iz Tomislavgrada Marko Bagarić.

“Ako govorimo o zdravlju i zdravom načinu gubitka masnog tkiva važno je prije svega da si posložite zdravu prehranu koju volite. Pored toga istaknuo bih važnost težinskog treninga. Pogrešan je pristup prakticirati rigorozne dijete, izbacivati cijele skupine namirnica ili pak ubijati se treningom samo radi mršavljenja. Gdje je u svemu tome zdravlje? Jednom kada ga poremetite, teško se vratiti na staro”, naglašava Bagarić te dodaje kako nije realno za cilj si postaviti skidanje velikog broja kilograma u kratkom vremenskom razdoblju. 

“Budite svjesni da 20 kg koje želite izgubiti niste dobili preko noći, to je trajalo. Isto tako normalno je i da proces skidanja tih kilograma traje”, dodao je Marko Bagarić

Dvije čarobne riječi: kalorijski deficit

Jednostavno zvuči logika da bismo za gubitak kilograma trebali unositi dnevno manje hrane nego što je naš organizam potroši. 

Brojni fitness stručnjaci putem svojih platformi govore kako je takav pristup zapravo jedini ispravan način za gubitak masnog tkiva. Mnogima brojanje kalorija djeluje kao težak zadatak, ali uz jednu aplikaciju postao je puno lakši. 

My Fitness Pal aplikacija je uz koju su mnogi uspjeli sagorjeti višak kilograma i postići svoju idealnu težinu. 

Kako krenuti?

Vratit ćemo se par koraka unazad te objasniti što je potrebno napraviti prije instaliranja aplikacije. 

Za početak morate znati koliko kalorija unosite u svoje tijelo svaki dan, taj iznos je ujedno onaj s kojim ćete ostati na istoj težini, odnosno iznos za održavanje postojećeg stanja. Izračunati ga možete putem TDEE kalkulatora gdje ćete upisati svoju dob, visinu, težinu te izabrati kategoriju koja se odnosi na to koliko se krećete.

Nakon unesenih podataka dobit ćete brojku koja odražava kalorije koje će vas održati na vašoj trenutnoj težini. Tu brojku umanjite za onoliko kalorija koliko želite, preporuča se okvirno 500 kalorija manje. Na taj način ste dobili broj kalorija koje ćete unositi u svoj organizam dnevno i pritom gubiti na težini. 

My Fitness Pal

Sada je vrijeme za instaliranje My Fitness Pal aplikacije u koju ćete na početku unijeti neke informacije o sebi, unijet ćete i brojku koja vam je dnevni limit kalorija i svaki dan unositi u aplikaciju sve što pojedete te paziti da taj limit ne prekoračite.

Preporuča se također da pazite da svi makronutrijenti budu dovoljno zastupljeni u vašoj prehrani jer nije dobro izbaciti niti jednu skupinu namirnica. Proteini, ugljikohidrati i masti su potrebni našem organizmu za optimalno funkcioniranje. 

Aplikacija će vam nuditi plaćenu odnosno premium verziju, koju možete uzeti ako želite, ali i na besplatni način imate sve bitne funkcije koje vam trebaju. 

Mjerite napredak

Pomoćna sredstva koja su vam potrebna: mala kuhinjska vaga kojom ćete vagati namirnice te ih potom unositi u aplikaciju te tjelesna vaga kojom ćete mjeriti svoj napredak. 

Prednost ove aplikacije je u tome da već postoje unesene kalorije za veliki broj namirnica, npr. kada unesete da ste za doručak pojeli dva jaja, aplikacija vam sama izračuna koliko je to kalorija. 

Fitness stručnjaci također napominju kako je važno jesti nutritivno bogatu hranu te u proces mršavljenja uključiti i vježbe snage kako bismo jačali i očuvali mišiće te gubili masno tkivo te naglašavaju važnost uzimanja dovoljne dnevne količine proteina. 

Zdravlje iznad svega

Fitness instruktor Marko Bagarić dodaje da možemo, kako budemo napredovali, spuštati kalorije iz tjedna u tjedan te da je dobro imati na umu i "džokera iz rukava", a to je kardio trening. 

“U trenutku kada više ne želite smanjivati prehranu dodajte si dodatni vid potrošnje kalorija kroz kardio trening i druge aktivnosti. Nije cilj da jedete što manje nego da vaše tijelo bude zdravo i jako, a metabolizam brz. Kalorijski deficit uz zdravu prehranu i težinski trening najbolja je kombinacija za skidanje masnog tkiva. I to prehrana posložena tako da odgovara vašim specifičnim preferencijama. 

Nastojte uživati u procesu jer dosljednost u zdravim navikama pratit će i bolji izgled, a sigurno i zadovoljstvo te bolje raspoloženje što utječe na cjelokupno zdravlje”, zaključuje Bagarić. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.