BiH ispod prosjeka kada je riječ o broju doping slučajeva

BiH ispod prosjeka kada je riječ o broju doping slučajeva
- Doping kontrole nisu prošla dva dizača utega, dva karataša, te po jedan rukometaš, boksač i kick boksač - kazao je Mulić, napomenuvši kako je i prisustvo ADA-e doprinjelo da mnogo bh. sportaši odustanu od dopinga.

- Ovom rezultatu je svakako doporinijela i naša sustavna edukacija sportaša kroz koju je, u ove tri godine postojanja Agencije, prošlo više od 5000 osoba - kazao je Mulić na predavanju o suzbijanju zloporabe droga i lijekova u sportu, kao i o štetnim posljedicama uporabe tih sredstava.

Predavanje je održano u Mostaru u organizaciji Biciklističkog kluba Mostar i Sportskog saveza Grada Mostara te u suradnji Agencijom za antidoping kontrolu iz Tuzle (ADA),

Poseban gost predavanja bio je i Adis Jakić, europski prvak u fitnessu i natural bodybuilder natjecatelj koji je iznio svoja stajališta nedozvoljenim sredstvima u bodybildingu.

- Cilj ovog predavanja je bio da upoznamo, ne samo bicikliste, već sve mlade sportaše, djecu i njihove roditelje s izazovima koje donose nove doping droge, njihovom dostupnošću u BiH, kao i štetnosti i posljedicama zloporabe droga i zabranjenih tvari u sportu - istaknuli su iz Biciklističkog kluba Mostar.

Tijekom predavanja brojni mostarski sportaši upoznali su se s razvojem dopinga kroz povijest te s njegovom štetnosti za zdravlje. Poseban je naglasak stavljen na popis zabranjenih sredstava koji je jedan od temelja usklađene borbe protiv dopinga i jedan od pet međunarodnih standarda prema kojima djeluju sve nacionalne antidopinške organizacije, potpisnice Svjetskog antidopinškog kodeksa. U njemu su precizirane tvari i metode koje su u sportu zabranjene, jasno je definirano što je zabranjeno na natjecanju i izvan njega, te tvari zabranjene u pojedinim sportovima.