PREMIER LIGA Nijedan od 15 igrača, koji su bili pozitivni na doping testu, nije suspendiran

Doping test
Ilustracija

Čak 15 nogometaša iz Premier lige bilo je pozitivno na dopinškim testovima u razdoblju od 2015. do 2020. godine, a niti jedan nije suspendiran. Gledajući sve lige iz Engleske, Škotske i Walesa, od 2013. do 2020. palo je ukupno 88 nogometaša, javlja Daily Mail, koji je u svojem nedjeljnom izdanju objavio priču nakon tri mjeseca čekanja na odgovore.

Novinari tog engleskog dnevnika su još u siječnju, pozivajući se na slobodu informacija, zatražili od državne antidopinške agencije UKAD rezultate testiranja nogometaša, prenosi Index. Iako se radi o 88 slučajeva, samo 39 ih je kategorizirano, a među njima i 15 premierligaških. 

Među pronađenim nedopuštenim supstancama nisu bile samo one za poboljšanje izvedbi nego i kokain i metamfetamini. Objašnjenje za nekažnjavanje ijednog od 15 prijestupnika iz Premier lige UKAD je dao slučajnim unosom supstanci u organizam i posjedovanjem liječničkog izuzeća. Neke supstance koriste se za tretmane ozljeda, ali su zabranjene zdravim sportašima, poput triamcinolona, pronađenog kod trojice premierligaša.

Taj se kortikosteroid, primjerice, koristi se kao sredstvo protiv upala i koristan je u tretmanima ozljeda koljena, ali inače je zabranjen. Kod četvorice jer pronađen ritalin, inače djelotvoran u tretmanu poremećaja pomanjkanja pozornosti i hiperaktivnosti.

U preostala 24 slučaja, izvan Premier lige, većina je kažnjena suspenzijama u trajanju između tri mjeseca i četiri godine za korištenje anaboličkih steroida. Osmorica su prošla bez sankcija, a dvojica s upozorenjem.

UKAD je odbio navesti više od polovice, odnosno 49 od 88 slučajeva, pozivajući se između ostalog na činjenicu da Svjetska antidopinška agencija brani neke supstance koje engleski savez dopušta, ali i na zaštitu maloljetnika. 

Ipak, Daily Mail piše da je među kažnjenima bio je jedan 15-godišnjak koji je 2019. suspendiran na devet mjeseci jer su kod njega pronašli opremu za unošenje HGH (ljudskog hormona rasta).