"Spremni smo pomoći da se ne dogodi ono izvjesno - prva smrt navijača u Hrvatskoj"

Hrvatska vatreni, Uvijek vjerni udruga, ulaznice,  Island – Hrvatska

Klub navijača Uvijek vjerni u ime svojih 14.000 članova cijeloj hrvatskoj javnosti i svima onima koji žele čuti obraća se apelom za spas kulture navijanja i mir na sportskim terenima i ulicama Lijepe Naše.

Klub navijača Uvijek vjerni spreman je na bilo koji način pomoći mjerodavnim institucijama, savezima i klubovima da se ne dogodi ono što je, nažalost, vrlo izgledno. Prvi smrtni slučaj u izravnom sukobu navijača u Hrvatskoj ili na gostovanju naših klubova ili reprezentacije u inozemstvu mogao bi postati hrvatska realnost.

Zakon je kod nas mrtvo slovo na papiru, a lokalni političari i sportski dužnosnici šire antagonizam između sjevera i juga te on nikada nije bio veći nego danas. Hrvatski nogometni savez šuti, klubovi se ograđuju, političari skupljaju bodove, a navijači koje ne zanimaju sukobi i neredi ne dolaze na stadion.

Mediji također pridonose ionako lošoj atmosferi ustupanjem golemog prostora divljačkoj i rabijatnoj manjini. Bojimo se i pomisliti što će se dogoditi ako nogometna reprezentacija dodatne kvalifikacije bude igrala u susjednoj Bosni i Hercegovini. Naše je pitanje: tko će biti taj koji će roditeljima mladog čovjeka javiti da je njihovo dijete poginulo i objasniti im zašto?

Još jednom apeliramo na sve medije, mjerodavne institucije, sportske saveze i klubove, navijačke skupine, udruge i pojedince da učine sve kako bi se smirila ova situacija i uveo red i mir u sportsku svakodnevicu.

U protivnom, Eduardov gol Englezima, Subašićeva obrana Mandžukiću, tisuće prijeđenih kilometara kako bi se bodrile boje svojeg kluba ili reprezentacije i prekrasne koreografije na tribinama neće imati smisla, a svi zajedno ući ćemo u mračno doba navijanja, sporta, ali i društva općenito.

S poštovanjem,

Klub navijača Uvijek vjerni