Petrić: Odlaskom Nike izgubili smo srce reprezentacije

mladen petrić hsv

Hrvatski nogometaš HSV-a Mladen Petrić dao je veliki intevju za Transfermarkt.de. Govorio je u njemu o hrvatskoj reprezentaciji koliko i o hamburškom Bundesligašu.

Kako se osjećate u ovom trenutku?, pitali su Petrića.

- Sve u svemu, osjećam se dobro. Proces oporavka ide dobro i nadam se da ću uskoro ponovno moći na travnjake - odgovorio je 28-godišnji hrvatski reprezentativni napadač, koji je gležanj desne noge ozlijedio u prvenstvenom dvoboju protiv Herthe još četvrtog listopada, nakon čega je operiran.

- Svakodnevno treniram s posebno mi dodijeljenim trenerom, isključivo radimo na rehabilitaciji. Program varira. Najviše vremena provodim na biciklu, da bih zadržao kondicijsku spremu. Također sam često u teretani. Tamo radim vježbe za noge i stabilnost.

Kada se može očekivati vaš povratak?

- Odmah nakon operacije liječnici su mi rekli da ću se vratiti početkom drugog dijela prvenstva. Zasad sve teče po planu. Liječnici su zadovoljni, ja također. Osjećam se dobro i možda nije nemoguće da se čak vratim nešto ranije, premda neću brzati.

Petrić je potom priznao da ga frustrira činjenica što je toliko igrača HSV-a ozlijeđeno, te što zbog toga izravno pate rezultati, kako on smatra, potencijalno odlične momčadi.

O pojačanjima nije želio govoriti, a na pitanje bi li HSV-u dobro došao Rafael van der Vaart odgovorio je kratko:

- Van der Vaart je definitivno igrač koji bi nam mogao jako puno pomoći. Druga je stvar je li njegov transfer ostvariv. Čini mi se ponekad da vi iz medija za njegov dolazak više navijate zbog njegove supruge (Sylvie, op. a.) nego zbog njega i dobrobiti HSV-a, he, he...

HSV još uvijek nema sportskog direktora. Kako to komentirate?

- Mislim da je to smiješno. U klubu nema osobe s kojom biste mogli riješiti određene sportsko-poslovne stvari koje nisu u trenerovoj domeni. Nadajmo se da će uskoro adekvatna osoba biti pronađena.

Imate ugovor do ljeta 2012. godine. HSV bi suradnju volio već sada produžiti. Vi?

- Naravno, ja sam i inicirao pregovore. U klubu su se složili, no potom se ništa nije dogodilo.

Zašto nije?

- Zato što smo dogovorili jednu stvar, a tri mjeseca nakon toga ispalo je da smo dogovorili desetu.

Pretpostavljamo da je problem u novcu...

- Ne. Dapače, novac uopće nije osnovni problem.

Što je onda?

- Neke stvari moraju ostati unutar kluba.

Otkad ste iz dortmundske Borussije prešli u HSV vaša se tržišna vrijednost, prema Transfermarktovoj bazi podataka, popela s 9.5 na 11 milijuna eura. Drugoligaš Paderborn za 11 milijuna eura izgradio je stadion. Što vi mislite, je li današnja tržišna vrijednost nogometaša opravdana ili je pretjerana?

- Mislim da je vrijednost nogometaša na tržištu, barem većine nogometaša, još uvijek u normalnim okvirima. Kad pogledate vrijednost nogometaša na nekim drugim tržištima, primjerice u Španjolskoj, dođe vam da se nasmijete. Tamo to možda i nije tako realno.

Da, u usporedbi s Cristianom Ronaldom vi ste bagatela...

- Baš! Promatrati sebe na taj način bilo bi ipak deplasirano.

Vrijednost nogometaša na tržištu najviše podižu nastupi na Svjetskom prvenstvu. Vi u JAR-u nećete nastupiti. Koliko ste frustrirani zbog toga?

- Duboko sam frustriran. Prvo je to Svjetsko prvenstvo na koje se Hrvatska od osamostaljivanja nije plasirala. Velika je to stvar, a mediji u hrvatskoj neprestano pišu o tome. Narod u Hrvatskoj totalno je razočaran.

Kako objašnjavate taj podbačaj? U reprezentaciji imate odličnih igrača. Igraju i Olić, Rakitić...

- Da, uistinu jesmo dobra reprezentacija. Na Euru u Austriji i Švicarskoj pokazali smo za što smo sposobni. Nažalost, u međuvremenu smo izgubili neke od oslonaca ove momčadi. Momčad je i dalje dobra, ali na važnim pozicijama, poput defenzivnoga veznog igrača, nedostaje nam igrač koji momčad drži zajedno i daje ritam igri. Niko Kovač to je uvijek jako dobro radio. Nakon što je on otišao, najviše nam je nedostajao igrač na toj poziciji, koji je srce svake prave momčadi. Otkako Kovača nema, izgubili smo čovjeka koji nas raspoređuje i daje nam takt.

Smatrate li da je Slaven Bilić, iako nije uspio, pravi izbor za mjesto izbornika?

- Mislim da nema nikoga drugog tko bi u ovoj situaciji bolje taj posao radio od njega. Zato su mu u Izvršnom odboru HNS-a i izglasali povjerenje. On je obavio uistinu jako dobar posao. To što nam se nije sve poklopilo, definitivno nije njegov grijeh.

Usporedite vašeg trenera u HSV-u, Bruna Labbadiju, s Bilićem.

- Totalno različiti tipovi. Slaven Bilić je čovjek s mnogo lica. Vidjet ćete ga s gitarom u ruci, kožnom jaknom ili cigarom u ustima. Labbadia je daleko tiši tip. Zapravo se neusporedivi osim po tome da vole otvoren i dopadljiv nogomet, da žele priuštiti publici spektakl.

sportal.hr