LIGA HNŽ-a SVE OZBILJNIJA Wagner u Kruševu, Zeba se obećao Međugorju, Kordić predvodi napad Sport Talenta

Županijska liga HNŽ

Liga Hercegovačko-neretvanske županije iz dana u dan postaje sve ozbiljnije natjecanje, a klubovi se sve više daju u kvalitetniju organizaciju. Liga broji deset klubova; Iskra Stolac, Sport Talent Mostar, Blagaj, Kruševo, Cim, Lokomotiva, Buna, Međugorje, NK Mostar i Branitelj. Prošlogodišnji prvak bila je momčad Višića koja se plasirala u 2. Ligu Federacije. Od iduće sezone u ovom društvu mogla bi nastupati i momčad Čeljeva, no pitanje hoće li se ovaj klub uspjeti "pokriti" infrastrukturom.

Jedan od razloga, (možda ne najvažniji, ali svakako dobar) što su klubovi krenuli s ozbiljnijim radom je svakako primjer FK Klis. Klub iz Buturović Polja prošle sezone je stigao do polufinala Kupa Bosne i Hercegovine gdje su zaustavljeni od aktualnog prvaka Bosne i Hercegovine Borca iz Banja Luke. No, na osnovu tog uspjeha i sama atmosfera oko ovog kluba se podigla. Stižu sponzori, pomažu vlasti, a prema informacijama Klis kreće u izgradnju terena s umjetnom travom.

Vođeni takvim primjerom i klubovi iz lige HNŽ tu traže svoje prilike. Kroz županijski, mogu doći do Federalnog Kupa gdje ih može zapasti neki jak i atraktivan protivnik, koji sa sobom nosi puno toga dobroga, više od jedne utakmice od 90 minuta.

U posljednje vrijeme u ove klubove stižu i jaka i poznata imena sa zelenih travnjaka. Tako je primjerice momčad Kruševa za iduću sezonu angažirala jednog od najboljeg igrača u povijesti Premijer lige Bosne i Hercegovine Wagnera Santosa Laga. No, nije Brazilac u Kruševo došao igrati rekreacijski. Njegov novi klub je ozbiljan i ima jasan cilj.

"Županijska liga iz dana u dan postaje sve ozbiljnija. Nije i neće to više po meni biti tzv. "roštilj liga". Primjerice mi u Kruševu godinama radimo na ozbiljnosti i slobodno mogu reći kako smo organizacijski u rangu 1. Lige Federacije. Mi smo u nekim utakmicama imali po 1200 gledatelja, toliko ćemo imati i u Kupu koji nam stiže. Svaku domaću utakmicu minimalno prati 350 gledatelja. Naš cilj ove sezone je ulazak u 2. ligu Federacije", kaže za Hercegovina.info Tihomir Čule stup ovog kluba.

"U našoj momčadi se nalaze sve školovani igrači koji su prošli škole nogometa Zrinjskog, Širokog i drugih klubova. Oni vole nogomet i nisu se razočarali. Tu je jedan Martinović koji je slovio za veliku nadu Zrinjskog, zatim Anić koji je čak došao i do jednog Eintracht Frankfurta. Mi Wagnera nismo uzeli radi imena. On je spreman i tvrdim da bez problema i sada može odigrati poluvrijeme Premijer lige. Mi smo prošle godine imali jedan problem u završnici gdje nam je nedostajao zadnji pas. Tu je Wagner najjači i ciljano smo njega tražili. Naravno tu je veliku ulogu odigrala i njegova želja te naše prijateljstvo", ističe.

Mladi napreduju uz iskusne.

"Sport Talent je tu odradio jako dobre stvari. Oni u momčadi imaju Krešimira Kordića, Denisa Ćorića, Silvija Bubala, Ivana Bubala, Igora Musu, Tihomira Skoku. To su sve igrači koji ovoj ligi mogu dati puno toga, a uz njih je klub dobio još pet šest igrača. Najveći benefit od njihovog dovođenja je da mladi igrači uz njih napreduju. Jednako tako očekujem da će i naši mladi igrači stasati uz Wagnera", kaže Čule.

I NK Međugorje moglo bi dobiti zvučno pojačanje. Radi se o još jednoj legendi bh. nogometa Zajku Zebi.

"Za sada o tome još ne možemo govoriti. No, kada već imate informacije istina je da je Zeba obećao kako će jednom zaigrati za naš klub. Hoće li to biti ove sezone, na polusezoni ili možda u idućoj to za sada ne možemo reći. Mi priželjkujemo da to bude što prije", kaže nam Ivan Ivanković iz uprave kluba.

No Međugorje se pojačalo i drugim igračima.

"Tako je. Stigao nam je vratar Čapljine Marko Miletić, zatim iz Kruševa Radoslav Mandić, Ante Čilić, Zvonimir Mustapić. Doveli smo i nekoliko bivših nogometaša Brotnja; Mateja Skoku, Marija Miličevića, Ivana Šarca, Vladu Soldu, Franka Gugića te Marka Odaka. Zaigrat će još tri nogometaša, ali o njihovim imenima još ne bi govorili."

Upravo će u Kupu 28. srpnja Međugorje u općinskom derbiju odmjeriti snage s Brotnjom.

Kažimo kako svi klubovi lige HNŽ-a imaju i ozbiljne omladinske škole. Primjerice preko stotinu djece trenira u Kruševu, a sličan broj je njih i u Međugorju. Ovi klubovi sigurno su dobar bazen za one veće.

"Vidjeli ste derbi na Pecari između Širokog i Zrinjskog. Igor Savić je bio uvjerljivo najbolji igrač na terenu. Puno puta sam njegovom treneru u NK Mostar Seji Rebcu govorio kako će taj dečko biti pravi igrač. Sve ste vidjeli. Naša Hercegovina je draguljarnica. Velež je prije rata od toga živio. Puno je kod nas djece talenata, samo treba rad usmjeriti prema njima, gledati na njih i pružiti im priliku"

Za kraj je dodao:

"I kada odemo u viši rang, uvijek ćemo se vraćati i gledati ka Županijskoj ligi to je polazna osnova", kazao je Čule.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.