U NAŠEM JE SUSJEDSTVU Europa proglasila destinaciju izvrsnosti

Kranj Slovenija

Pafos i Sevilla su odnijeli pobjedu za Europske prijestolnice pametnog turizma, a Kranj za destinaciju izvrsnosti. Ovi gradovi su nedvosmisleno pokazali svoju spremnost kad je budućnost turizma u pitanju.

Europska komisija je proglasila ovogodišnje pobjednike u natjecanju Europske prijestolnice pametnog turizma 2023. godine. Najbolje destinacije pametnog turizma su Pafos i Sevilla, a Kranj iz Slovenije je izabran kao najbolja Europska destinacija izvrsnosti 2023., prenosi B92.

Ove dvije inicijative EU imaju za cilj da promoviraju destinacije zbog svojih pametnih i održivih turističkih praksi. Natjecanje Europska prijestolnica pametnog turizma prepoznaje izvanredna postignuća u četiri specifične kategorije. To su pristupačnost, održivost, digitalizacija kao i kulturna baština i kreativnost.

Europska destinacija izvrsnosti se bavi manjim turističkim destinacijama koje mogu pokazati svoja izvanredna postignuća u održivosti i inspirirati druge turiste za destinacije u njihovoj zelenoj tranziciji. Natjecanja su bila otvorena za destinacije širom EU, kao i za zemlje izvan EU koje sudjeluju u programu COSME.

Europske prijestolnice pametnog turizma imat će koristi od podrške komunikaciji i brendiranju tijekom 2023. godine. Uz to, Europska destinacija izvrsnosti bit će pozicionirana kao pionir održivosti turizma posvećena ciljevima Europskog zelenog plana. Tijekom godine, Kranj kao najbolja Europska destinacija izvrsnosti 2023. će tijekom godine dobiti stručnu komunikaciju i podršku brendiranja na nivou EU.