U hladnjaku se razmnožavaju mnoge bakterije

Iako ljeti, zbog vrućina, strahujemo od trovanja hranom, zapamtite da vam se ono vrlo lako može dogoditi i zimi, ako svoj hladanjak ne održavate kako treba. Naime, mnogi misle kako bakterije ne mogu preživjeti na hladnoći, no vjerujte nam, to je zabluda.

Jedan od načina kako možete biti sigurni da vaš hladnjak nije leglo bakterija jest da ga održavate uvijek na odgovarajućoj temperaturi. Zimi je to oko četiti do šest stupnjeva Celzijevih, dok je ljeti ta temperatura nešto niža, točnije oko nule.

Što se tiče zamrzivača, temperatura bi trebala biti oko - 18 stupnjeva pa se pobrinite da to tako i bude, kako ne bi došlo do topljenja mesa, a onda ponovnog zamrzavanja jer se meso tako kvari. Vaš hladnjak nikad nemojte pretrpavati jer je potrebno ostaviti dovoljno mjesta kako bi zrak mogao cirkulirati.

Redovito čistite hladnjak

Kada spremate svježe meso u hladnjak, držite ga dobro poklopljenim , odnosno pripazite da ne dolazi u kontakt s drugim namirnicama. Sve što vadite iz hladnjaka, a poslije vraćate obavezno doboro obrišite jer u suprotnom unosite bakterije u hladnjak.

Isto tako, kada spremate ostatke ručka u hladnjak, pričekajte da se jelo skroz ohladi, a prije stavljanja u hladnjak stavite ga u posudu koju možete dobro zatvoriti.

Također, potrudite se da redovito brišete unutrašnjost svog hladnjaka i to uz pomoć nekog antibakterijskog sredstva, nakon čega će te ga obrisati suhom krpom.

Jednom mjesečno obavezno detredžentom za posuđe i toplom vodom operite sve police iz hladnjaka kako biste uklonili eventualne ostatke hrane, odnosno izvore bakterija.

jutarnji list