ISTRAŽIVANJE Na ovom mjestu u kuhinji ima najviše bakterija jer ga ne čistimo onoliko koliko bi trebalo

Kuhinja
Ilustracija/Unsplash

Nedavna studija pokazala je da staklenke u kojima držimo začine spadaju među mjesta u kuhinji koja imaju najviše patogena. Naime, američki Odjel za sigurnost i inspekciju hrane ministarstva poljoprivrede naručio je istraživanje kojim je htio utvrditi prevalenciju i stupanj unakrsne kontaminacije na raznim kuhinjskim površinama tijekom pripreme obroka.

Procjenjuje se da se jedan od pet slučajeva bolesti izazvane hranom dobije kod kuće. Međutim, nije baš poznato na koji se način patogeni (mikroorganizmi poput bakterija i virusa koji uzrokuju oboljenja) prenose na području kuhinje tijekom pripreme obroka, piše GMA, prenosi Index.

Znanstvenici su uputili 371 ispitanika da kuhaju hranu s mljevenim purećim pljeskavicama koje su sadržavale bezopasan virus MS2, a zatim su uzorkovali površine u njihovim kuhinjama.

Najviše su bile kontaminirane staklenke sa začinima

Ustanovili su da je 48% spremnika sa začinima imalo mikroorganizme iz puretine, što ukazuje na unakrsnu kontaminaciju s MS2; odnosno posude sa začinima imale su najvišu koncentraciju MS2 u usporedbi s drugim kuhinjskim površinama.

Nakon što su ispitanici pripremili jelo, stručnjaci su uzeli brisove s 12 područja u kuhinji; uključujući kuhinjski pribor i površine za pripremu jela. Zatim su briseve prevezli u laboratorij za mikrobiologiju Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline, gdje je rađena detekcija na MS2.

Sve kuhinje su prije provedbe eksperimenta bile dezinficirane 10%-tnom otopinom izbjeljivača, a prije nego što je ispitanik ušao u kuhinju, uzet je kontrolni bris površine u blizini sudopera kako bi se osiguralo da kuhinjsko okruženje nije kontaminirano i da nema tragova MS2.

Savjet - redovito perite spremnike za začine

Analiza briseva je pokazala da je u većini slučajeva broj uzoraka koji su ukazivali na kontaminaciju s MS2 iznosio oko 20%; izuzetak su bili spremnici sa začinima za koje je 48% uzoraka pokazalo dokaze unakrsne kontaminacije MS2.

Znanstvenici smatraju da su staklenke sa začinima toliko sklone invaziji patogena jer ih ljudi jednostavno ne čiste onoliko koliko bi trebalo; odnosno više su koncentrirani na to da operu radne površine, kuhinjski pribor i, primjerice, ručke od ormarića.

Istraživanje naziva Cross-Contamination to Surfaces in Consumer Kitchens with MS2 as a Tracer Organism in Ground Turkey Patties objavljeno je u časopisu Journal of Food Protection.