Koja je optimalna dnevna doza kave za odraslu osobu?

Kava šoljice kafić
Hercegovina.info

Mnogima je kava omiljeni napitak koji piju tijekom cijelog dana. Ipak, treba imati mjeru kada je kava u pitanju. Ne postoji ništa ljepše nego kada ujutru popijemo prvu kavu koja, pored toga što nas razbuđuje, djeluje i kao diuretik.

Međutim, ono što mnogi ne znaju je to koliko je šoljica kave preporučljivo na dnevnom nivou. Za odraslu osobu je 300 mg kave, što je otprilike tri šoljice kave dnevno, prenosi B92.

Ukoliko pijete više od pomenute količine, možete imati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su nesanica, ankcioznost, ubrzan rad srca, ali i porast krvnog pritiska.

Međutim, ukoliko omiljeni napitak konzumirate do 300 mg dnevno, kava tada može imati i pozitivno djelovanje, kada je zdravlje u pitanju. Studije koje su sprovedene u europskim zemljama pokazuju da osobe koje konzumiraju kavu imaju manji rizik od bolesti probavnog sistema, bolesti jetre i bubrega.

Istraživanja također pokazuju da kava ima neuroprotektivna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti. Naravno, kava neće magijom spriječiti sve zdravstvene probleme, ali svakako može pomoći.