UPOZNAJTE KRALJA ZDRAVLJA Đumbir je sve što vam je potrebno za zdrav život

Đumbir
hercegovina.info

U današnje vrijeme provodi se sve više istraživanja o prehrani, utjecaju hrane koju konzumiramo, ali pogodnostima raznih začina, voća, povrća i slično. Hrana koju jedemo igra ključnu ulogu u tome kako naše tijelo koristi energiju koju unesemo. Metabolizam, proces pretvaranja hrane i pića u energiju, važan je za održavanje zdrave tjelesne težine i razine energije.

Iako razni faktori poput dobi, spola, genetike i tjelesne aktivnosti utječu na brzinu metabolizma, prehrana je jedan od aspekata koji se može kontrolirati. Neke namirnice i začini imaju termogenička svojstva koja potiču metabolizam, potičući tijelo da sagorijeva više kalorija i učinkovitije koristi masti, piše Dnevno.hr.

Začini se tradicionalno koriste ne samo zbog okusa, već i zbog svojih ljekovitih svojstava. Suvremena istraživanja potvrđuju da određeni začini mogu biti ključni za zdravlje metabolizma.

Začin za zdravlje

Primjerice, cimet i kajenski papar bogati su antioksidansima i protuupalnim spojevima te imaju svojstva koja mogu potaknuti metabolizam. Liječnica Sara Bonza ističe još dva takva začina putem svojeg Instagrama:

Đumbir sadrži gingerol, aktivni spoj koji može ubrzati metabolizam i potaknuti razgradnju masti. Osim toga, doprinosi zdravoj probavi i može smanjiti nadutost i nelagodu. Dodavanjem đumbira u obroke, poput zobenih pahuljica, ne samo da poboljšavate okus već i potičete metabolizam.

Kurkuma, poznata po protuupalnim svojstvima, također ima metaboličke prednosti. Sadrži kurkumin, spoj koji može pomoći u regulaciji inzulinske rezistencije i sastava masnog tkiva u tijelu, što je važno za metabolizam. Uključivanje kurkume u prehranu može poboljšati okus i potaknuti zdrav metabolizam.