Zašto osjećam bol za vrijeme seksa

Bolni spolni odnosi, slabo vlaženje rodnice, nemogućnost doživljavanja orgazma...problemi su mnogih žena, no većina njih ne radi ništa na rješavanju problema. Ne shvaćaju svoje probleme dovoljno ozbiljno ili pak probleme pospremaju pod tepih, no činjenica je, da se većina od njih neće sama riješiti.

Bolni i neugodni spolni odnosi i drugi nabrojani problemi mogu biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema, koje treba liječiti dok još nije prekasno. Kako se većina žena boji postaviti pitanja, mi smo ih postavili za vas i odgovorili na njih. Vjerujemo da će vam barem pomoći u početku rješavanja vašeg problema.

Zašto osjećam bol za vrijeme spolnog odnosa?

Bolni spolni odnosi mogu imati brojne različite uzroke, fizičke i psihološke naravi, odnosno raspon uzroka može biti od bakterijskih infekcija do određenih tjeskoba koje se mogu javljati zbog hormonalnih promjena, pa sve do menopauze. Ono što je sigurno, da ako osjećate bol za vrijeme spolnog odnosa, to nije normalno stanje i vjerojatno neće proći samo od sebe, te morate čim prije posjetiti ginekologa.

Morate prilikom posjeta ginekologu biti spremni odgovoriti što detaljnije na pitanja; kada je bol započela, gdje ju osjećate (na otvoru vagine ili dublje u rodnici), o kakvoj se boli radi (oštroj, tupoj, jakoj, slaboj), počinje li bol i završava s penetracijom, jeste li primijetili neobičan iscjedak iz rodnice...?

Rekla sam svojem ginekologu za bol tijekom spolnog odnosa, a on mi je rekao da se trebam pokušati opustiti. Trebam li zatražiti drugo mišljenje?

Naravno, i nemojte odgađati pregled kod nekog drugog ginekologa. Spolni odnos ne smije boljeti. Razgovarajte s ginekologom što je prije moguće, a ako vam on ne može pomoći, zatražite mišljenje specijalista za to područje.

Već sam liječila vaginalnu infekciju, zbog koje sam navodno imala bolove za vrijeme spolnog odnosa, ali infekcija je nestala, a bol je ostala. Koji bi mogao biti drugi razloga moje boli?

Zatražite od svojeg ginekologa da napravi detaljniji pregled kako biste bili sigurni da imate pravilnu dijagnozu i da vas pravilno liječi. Primjerice, može se raditi o različitim vrstama gljivičnih upala, zatim alergijskim reakcijama na lijekove protiv gljivica, reakcija na kontracepcijske pilule i tako dalje. Zatražite za vas pošalje na detaljne mikrobiološke pretrage, a ako niti tada ne može otkriti koji je uzrok vaše boli, zatražite da vas uputi specijalisti.

Za vrijeme spolnog odnosa moja vagina se stegne što je vrlo bolno. Što mogu učiniti?

Postoji mogućnost da imate vaginiza, refleksno stezanje vaginalnih mišića i mišića pelvisa. Žene koje imaju problema s vaginizmom, ne bi same sebe smjele prisiljavati na spolne odnose, jer upravo taj daljnji stres koji će proživjeti vaše tijelo, može pojačati reakciju tijela i pojačati bol. Vaš ginekolog može istražiti koji bi mogli biti uzroci grčenja mišića te vas eventualno putiti seksologu.

Moja vagina neprestano me svrbi, peče i boli. Zbog čega?

Postoji mogućnost da imate vulvodiniju, kojoj se ne zna točan uzrok, no ono što je većini žena, koje pate od te bolesti, zajedničko je periodično ili stalno pečenje, probadanje, svrbež i iritacija rodnice, klitorisa, velikih i malih stidnih usana, te vagine.

Prije nego što vam ginekolog dijagnosticira vulvodiju, potrebno je pretragama i pregledima isključiti brojne druge uzroke vaših simptoma - različite infekcije, spolne bolesti, kožne bolesti, vaginalnu atrofiju, te fibromilagiju.
Vaš ginekolog bi o vama trebao prikupiti brojne podatke o vaše zdravstvenom stanju, seksualnim navikama, liječenim bolestima, te odrediti stupanj boli i neugode koji doživljavate.

Na žalost, ne postoji određeni lijek koji bi mogao izliječiti vulvodiniju, ali postoji određeni tretmani s kojima se simptomi mogu smanjiti.

Za vrijeme spolnog odnosa osjećam bol duboko u abdomenu. Koji bi mogao biti uzrok?

Mnogo zdravstvenih stanja može biti uzrok boli koju osjećate za vrijeme spolnog odnosa. To može biti infekcija urinarnog trakta, zatim klamidija, gonoreja, endometrioza i tako dalje, a to su sve bolesti koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i neplodnost. Nikako nemojte čekati na pregled kod ginekologa, posebno ako je bol praćena s povišenom temperaturom, vrtoglavicom i povraćanjem.

Kako kontracepcijske pilule mogu utjecati na moj spolni život?

Kontracepcijske pilule mogu smanjiti vlaženje rodnice te uzrokovati vaginalnu atrofiju, stanjenje vaginalnih stijenki, što može biti vrlo bolno. Također, tablete mogu utjecati na smanjenje vašeg libida, točnije smanjenje seksualnog nagona.

Kako menopauza može utjecati na moj spolni život?

Drastične hormonalne promjene mogu utjecati na smanjenje seksualnog nagona i mogućnosti da budete seksualno uzbuđeni, te da doživite orgazam. Menopauza također može uzrokovati vaginalnu atrofiju, te suhoću rodnice, što može izazvati bol.

Može li moj lijek za krvni tlak utjecati na moju mogućnost postizanja orgazma?

Da, jer postoji mogućnost da će se smanjiti protjecanje krvi kroz vaginu. Razgovarajte sa svojim ginekologom oko načina kako da i dalje doživljavate orgazme, a da ne ugrožavate vaše zdravstveno stanje.

Više ne doživljavam orgazme. Što da učinim?

Orgazmi su u biti složena mješavina fizičkih, emocionalnih faktora, te faktora iz vaše okoline. Uz pomoć ginekologa
ili seksologa, pokušajte otkriti što se promijenilo u vašem fizičkom zdravlju, emocionalnom stanju i vašoj vezi. Pri tome morate imati na umu da većina žena ne može doživjeti orgazam bez stimulacije klitorisa. Možda vam je potrebno samo malo više stimulacije i mašte u krevetu.

izvor: zena.hr