Mostarski srednjoškolci dobili anketu s morbidnim pitanjima o seksu

seks, anketa, Gimnazija fra Grge Martića, Sveučilište u Mostaru, vijesti
Facebook

Seks je primarno dobivanje užitka od druge osobe? Glavni smisao seksa je u tome da pojedinac uživa? Najbolji je seks onaj bez obaveza? U redu je imati seksualno veze s više od jedne osobe istodobno? Ovo su samo neka od pitanja anonimne ankete koja je završila među mostarskim srednjoškolcima u Gimnaziji fra Grge Martića.

Brojni roditelji ostali su šokirani onim što su im prenijela njihova djeca, odnosno kada su im pokazali anketu. Zbog toga su se požalili školi te je anketa istog trena zaustavljena.

'Udruga roditelja naša djeca' na svojoj stranici je objavila anketne listiće, a uz iste je napisala:

"Sex u školi! Online anketa o sextingu u prvim razredima srednjih škola u Mostaru.  Sve što ste htjeli znati o sexu, a nije Vam palo na pamet. Što je sljedeće?", upitali su.

vijesti,seks,anketa,Gimnazija fra Grge Martića,Sveučilište u Mostaru

vijesti,seks,anketa,Gimnazija fra Grge Martića,Sveučilište u Mostaru

vijesti,seks,anketa,Gimnazija fra Grge Martića,Sveučilište u Mostaru

"Pitanja su za mene preslobodna i pomalo morbidna. Zanima me je li onaj tko je odobrio anketu i pustio je u školu istu vidio? Mislim da se radi o nekoj studentskoj anketi koja je bez kontrole prošla u školu, a ne da se radi o nekoj lošoj namjeri škole, te da je nesmotreno otišla među učenike. I mi kao Udruga nekada pustimo studentske ankete na našoj stranici, ali ako vidimo da je vezano za školstvo. Ne osuđujemo nikoga, ali će nam ovo svima biti pouka da bolje gledamo što nam djeca popunjavaju", kaže za Hercegovina.info predsjednica 'Udruge roditelja naša djeca' Julijana Falak.

Anketa je odmah zaustavljena.

"Poznajem neke roditelje koji su se pobunili i anketa je prekinuta. Međutim neki su i anketirani. Također dosta roditelja nam je reklo kako su njihova djeca predala i prazan upitnik. Osobno me čak i zanima kakvi bi rezultati bili, možda bi ostali i šokirani odgovorima naše djece", rekla nam je Falak.

Ravnateljica Gimnazije fra Grge Martića Zdenka Leženić objasnila nam je o čemu se radi.

"Osobno sam se ispričala roditeljima i zaustavili smo anketu istog trena kada smo vidjeli da pitanja nisu primjerena dobi. Priznajem da je propust u školi i u meni kao ravnateljici. Nisam ju iščitala. No, ipak nismo jedini krivci. Anketa je došla s katedre za psihologiju. Anketu je donijela profesorica Arta Dodaj i ima odobrenje Ministarstva obrazovanja HNŽ-a", kaže ravnateljica Leženić za Hercegovina.info.

Škole je pogriješila kaže.

"Naš propust je nastao što nismo tražili dopuštenje roditelja, budući da nas je profesorica uvjerila da djeca iznad 14 godina ne trebaju imati suglasnost i nije prezentirala u smislu da će pitanja biti takva. Priznajem da nisam iščitala anketu i tu je propust", dodaje.

Nije bila samo u navedenoj ovoj školi.

"Anketa je kompilacija Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Zadru. Ona je provedena u čitavom nizu škola, a ne samo kod nas. Ima još nekoliko škola no ne bih o tome. Krivo mi je da se prelama preko nas. Naša struktura roditelja i djece je uvijek nekako na tapeti i to me malo smeta. Tako je bilo i kada je bio koronavirus. Mi smo se pomno analizirali, a drugi nisu", ističe.

Još jednom je preuzela odgovornost.

"Ponavljam još jednom, pogreška je naša i ja ju osobno preuzimam na sebe. Nismo analizirali anketu u detalje jer smo imali potpuno povjerenje u institucije s kojih je ona došla i od kojih je odobrena", zaključila je ravnateljica Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru.