PSIHOLOG ROMIĆ "Pitanja su malo granična za dob od 14 godina, ali veći je problem što su djevojčice trudne s 15 ili 16"

anketa,seks,marko romić,srednjoškolci
Ilustracija

Anketa možda malo graniči za dob od 14 godina, ali veći je problem što su nam djevojčice trudne s 15 godina, rekao nam je psiholog Marko Romić na upit da komentira anketu sa škakljivim i morbidnim pitanjima o seksu koja se našla među srednjoškolcima u Mostaru.

Seks je primarno dobivanje užitka od druge osobe? Glavni smisao seksa je u tome da pojedinac uživa? Najbolji je seks onaj bez obaveza? U redu je imati seksualno veze s više od jedne osobe istodobno? 

To su bila samo od nekih pitanja u anonimnoj anketi zbog koje su se pojedini roditelji požalili pa je ista u Gimnaziji fra Grge Martića zaustavljena. Kako doznajemo ista se našla i u drugim školama.

"Ovo je ispitivanje stavova. Iako mnogi nemaju iskustva o tome, vjerujem da većina ima stavove na tu temu. Seksualni odgoj kod nas je potpuno zanemaren. Mislim da je to slabost našeg obrazovno-odgojnog sustava. Ne mislim da bi ovo istraživanje, odnosno anketa trebala biti problem. Bolje je da otvorimo oči jer danas mladi sve ranije ulaze u seksualne odnose, nego da se vidimo kao neke moralne veličine , a onda se čudimo kada čujemo da je neka djevojčica trudna s 15 ili 16 godina", kaže Romić za Hercegovina.info.

Na pitanje jesu li pitanja primjerena za dob od 14 godina on kaže:

"Malo je to na granici. Da je za dob 16 i više rekao bih da je to apsolutno uredu. U tim godina je dvije godine razlike puno. No, tim pitanjima se ne sugerira ništa, niti usmjerava djecu već se želi vidjeti njihov stav. Ponavljam, ne treba od ankete raditi problem, već se zapitati zašto su nam djevojčice s 15 godina trudne", kazao je Romić