Kada nastupa sve manja želja za seksom?

Stop
Klinike za planiranje obitelji u Velikoj Britaniji izvješćuju da se veliki broj žena žali na nisku razinu libida, a procjenjuje se da od toga pati nekoliko tisuća žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Daily Mail.

Problemi s libidom mogu se javiti u bilo kojoj dobi, a uzroci njegova nastanka mogu biti psihološki, emocionalni i medicinski.

Nedavna studija britanskog ureda za informiranje o zdravlju žena pokazala je da se 43 posto žena u jednom trenutku života suočava s gubitkom seksualne želje, a emocionalni okidači su stres, tjeskoba, obiteljski problemi, financijski problemi te raspad braka.

Primarni psihološki okidač je depresija, koja se često liječi antidepresivima, a oni nerijetko imaju negativan utjecaj na libido. Medicinski razlozi su pak pojava menopauze, zatim obolijevanje od karcinoma, hipertenzije, bolesti srca, dijabetesa, poremećaja štitnjače te neuroloških poremećaja.

Žene isto tako gube želju za seksom zbog proizvodnje niske razine hormona, što se najčešće javlja u vrijeme menopauze. Seks-kolumnist Rowan Pelling kaže da trenutak kada osjetimo gubitak seksualne želje često shvaćamo kao osobni neuspjeh. 'Ljudi često imaju lažna očekivanja da će prakticirati super seks i u sedamdesetoj godini života, no činjenica je da će razina libida opadati s godinama, a u jednom trenutku je sasvim normalno radije poželjeti čitati knjigu nego se seksati.'