Da li se seks broji kao tjelovježba?

tjelovježba i seks
tjelovježba i seks
Seks i tjelovježba imaju očigledne sličnosti, no da li to znači da i seksualnu aktivnost možemo promatrati kao vrstu tjelovježbe?

Zavisi od onoga što smatrate tjelovježbom. Maxim donosi rezultate nekoliko studija koje nastoje dati odgovor na ovo pitanje, dokaza koji idu u prilog tome da seks zapravo jeste tjelovježba. Studije iz šezdesetih godina su pokazale kako seks povećava otkucaje srca, udisaja i krvni pritisak, što se također dešava i dok vježbate, prenosi Klix.ba.

U jednoj pak studiji iz 2013. godine 21 par je praćen za vrijeme tjelovježbe, ali i za vrijeme seksualnog odnosa. Dobili su zadatak da vježbaju na traci za trčanje 30 minuta, kao i da imaju seks najmanje jednom tjedno u periodu od mjesec dana. Podaci su pokazali kako se seks definira kao aktivnost "umjerenog intenziteta", te da na isti način djeluje na organizam.

Predigra se međutim ne računa kao tjelovježba. Pokazalo se kako, za vrijeme predigre, muškarci troše u prosjeku četiri kalorije po minuti, a žene tri kalorije za isto to vrijeme. Uzevši u obzir da predigra kod većine parova traje oko pet minuta, to bi značilo da predigrom izgubimo svega oko 20 kalorija.

Pored toga što je seks dobra fizička aktivnost, on ima i druge benefite u odnosu na tjelovježbu. Primjerice, za vrijeme seksa tijelo otpušta endorfine odgovorne za dobro raspoloženje, redukciju stresa i povećanje samopouzdanja.

"Seks ne bi trebao zamijeniti redovnu tjelovježbu, bilo bi najbolje kad bi se oboje uklopili u svakodnevnu rutinu, budući da u kombinaciji itekako poboljšavaju kvalitet života", kaže Antony D. Karelis, vodeći autor studije iz 2013. godine za Men's Journal.