Utječe li seks na sportske rezultate?

Drevni Grci vjerovali su da bi sportaši trebali izbjegavati seks prije natjecanja, međutim, današnji znanstvenici sumnjaju u to da apstinencija poboljšava ili na bilo koji drugi način utječe na sportski učinak.

Mnogim sportašima zabranjeno je da upražnjavaju seks tijekom Olimpijskih igara zbog straha da bi to moglo utjecati na njihov fokus i rezultate tijekom natjecanja.

Međutim, stručnjaci sa Sveučilišta McGill u Kanadi tvrde da do sada nije dokazano da seks slabi fizičku snag i izdrživost, ali da je još nepoznato kako utječe na psihičku spremnost, prenosi "B92".

"Kada testiramo ljude u laboratoriju, testiramo njihovu fizičku snagu, međutim, tijekom samog natjecanja psihička spremnost također ima izuzetno važnu ulogu. Oni koji tvrde da seks utječe na formu uglavnom to govore zato što utječe na agresivnost sportaša, ali nitko do sada se nije bavio tom temom ", izjavio je autor studije, profesor Ian Širer.

Revizija ranijih istraživanja, objavljena u Kliničkom žurnalu sportske medicine, nagovještava da seks prije velikog natjecanja nema nikakav utjecaj na ljudsku psihu.

U jednoj studiji 14 sportaša moralo je izvršiti maksimalni test snage stiska jutro poslije seksa i isti test nakon 6 dana bez seksa. Dobiveni rezultati nisu ukazivali na to da je seks utjecao na snagu mišića, prenose podgoričke "Vijesti".

Unatoč ovim rezultatima, veliki broj sportaša i dalje odbija da se upušta u seksualne odnose kada sudjeluju na velikim natjecanjima.

Na vrhuncu karijere boksač Muhamed Ali navodno je apstinirao i do 6 nedjelja prije velikih borbi. Postoji teorija da seksualna isfrustriranost čini ljude znatno agresivnijim dok ejakulacija smanjuje testosteron, iako ovo nikada nije dokazano.

Martin Milton, psiholog sa Sveučilišta u Sariju, smatra da efekti seksa na sportaše u velikoj mjeri ovise od toga kako to rade, koliko često i koliko dugo.

"Ukoliko cijelu noć provedete u seksualnim igrarijama očigledno je da sportaš neće imati dovoljno sna i to je ono što će utjecati na njegove rezultate".