REPREZENTATIVAC AJDIN PENAVA Kod nas nisu upitni talent i kvaliteta igrača. Koliko se malo ulaže u sport, mi smo odlični

Ajdin Penava

Amerika, Španjolska, Belgija, Poljska, pa Litva, sve su to bile zemlje na čijim košarkaškim terenima je zasjao mladi Ajdin Penava, 26-godišnji dijamant bosansko-hercegovačkog sporta, nakon što je odlučio svoju karijeru postaviti na svjetsku mapu. Kako kaže, Bosna i Hercegovina je oduvijek bila država sporta, na reprezentativnom nivou pobjeđujemo svake godine neke zemlje koje puno više ulažu u taj sport, što predstavlja svojevrsni dokaz da ova država ima potencijal postati ozbiljna sila, ali ipak, na tom putu stoji mnogo prepreka koje je i sam osjetio.

U tekstu za Hercegovina.info, ispred Penave je govorilo njegovo višegodišnje zapaženo isksustvo, a temeljeno baš na tome, ovaj mladi bh. reprezentativac nam je odlučio ispričati više o razlikama u košarci Bosne i Hercegovine i nekih drugih europskih zemalja.

Ajdin Penava

Talente imamo ali uređeni sustav još uvijek ne

„Gledajući unazad, imao sam priliku da igram u raznim zemljama što je za mene bilo divno životno iskustvo, ali isto tako pomoglo mi je da stvorim i neku realnu sliku oko stanja sporta u Bosni i Hercegovini. Jasno je da velika razlika u nivoima sporta općenito, a pogotovo u košarci i mislim da je jedna jedina stvar tu presudna. A to nije ni talent, ni kvalitet. Toga smo uvijek imali. Problem je sustav. Mislim da koliko se malo ulaže u sport kod nas i dobra je trenutna situacija.  Iz godine u godinu je liga slabija, sve je manje para i sve je slabija kvaliteta“, započeo je Penava za Hercegovina.info.

Kako kaže, država ne pruža nikakvu podršku ni reprezentaciji ni domaćoj ligi, a usprkos postignutim uspjesima i trudu, dok se ne promijeni cjelokupni sistem i ne stane iza sporta u BiH, situacija će se teško promijeniti.

Ajdin Penava

„Amerika, Španjolska, Belgija, Poljska, te evo sada i Litva su mi pokazali koliko je lakše napredovati u sredinama koje ulažu u tebe, koje ti daju sve uvjete koje trebaš za razvoj i koje brinu o svojim sportašima. Neke od tih sredina koje možda nisu ni bogatije, ali su puno organiziranije i posvećenije da pomognu svojim najboljim ambasadorima, sportašima“, istaknuo je Penava.

Od Bosne i Hercegovine do terena cijelog svijeta 

Poslije omladinskih kategorija, Penava je karijeru nastavio u Americi na koledžu „Marshall“, gdje je tri godine studirao i igrao košarku istovremeno. Nakon toga, njegov život se nastavlja u još mnogo zemalja širom svijeta.

Ajdin Penava

„Nakon Amerike, dvije godine sam proveo u Španjolskoj igrajući za Baskoniju, da bi nakon toga proveo dvije godine u Belgiji u klubu 'Mons'. Nakon 'Monsa' sam pola sezone proveo u 'Slaviji' igrajući našu domaću ligu, da bi tu sezonu nakon 'Slavije' zavržio u poljskoj ekipi 'Spojniji' iz Stargarda. Na kraju, ovu sezonu se natječem u Litvi u klubu 'Juventus'“, objasnio je Penava za naš portal.

Ajdin Penava

Što se tiče uspjeha, svaka sezona za Penavu nosi sa sobom neke uspjehe i posebna sjećanja, njegova igra se često nalazila na metama komentara, mahom onih pozitivnih, njegova lopta je više puta označavala pravac utakmice, a u moru tih iskustava teško je izdvojiti samo neke.

„S obzirom na to da je moje vrijeme u Premijer Ligi BiH bilo nedavno, to iskustvo sam usporedio sa prethodnim. Glavna razlika između sporta u BiH i sporta u nekim drugim zemljama jesu uslovi koji su igračima pruženi. Uvjeti življenja, koji su često ispod standarda, neredovne plaće, a i da ne govorim o nekim drugim pogodnostima koje su vani normalne, počevši od obroka, auta i slično“, pojasnio je Penava.

Ajdin Penava

Klubovi i sportaši prepušteni sami sebi

Kao najveći problem Penava navodi nedostatak uređenosti sustava.

Klubovi su prepušteni privatnim financiranjima, nalazak sponzora ide uz minimalnu pomoć države i grada, dok u svim klubovima u kojima sam igrao, grad i država daju većinu proračuna, te naravno na to se dodaju i sponzori. Taj nedostatak pomoći države je ključni dio za razvoj kod nas. Mada, o tome se priča svake godine, svake pripreme reprezentacije za primjer nose istu priču. Reprezentacija koja predstavlja državu na najvećim scenama svake godine ima probleme s financijama, pripremama za natjecanja i uvjetima tih istih priprema“, rekao je Penava.

Ajdin Penava

Svake godine su upitni nastupi nekih selekcija, a seniorski reprezentativci su i prethodno ljeto iznijeli u javnost više o tome, međutim, promjene nema.

„Kada su bolji uvjeti, ima više para, samim tim bude kvalitetnije natjecanje. Čim je natjecanje kvalitetnije, to je bolje za razvoj mladih igrača, a kada razvijaš mlade igrače osiguravaš budućnost sporta u toj državi. Sve to povlači jedno za drugim, tako da i dalje je to najveći faktor, dosta djece ne dobije priliku da ode vani gdje se dalje mogu razvijati“, naglasio je Penava.

Ajdin Penava

Kada je u pitanju trenerski pristup, balkanska škola se drži i dalje čvrsto, ali prema mišljenju Penave, strani treneri su imaju drugačiji pristup uz moderniji mentalitet.

Bosna i Hercegovina kao država ima uvjete. Tužno je i vidjeti da je sport općenito pao ovoliko u našoj državi, a svi se sjećamo i zlatnog doba košarke, kao i nogometa, gdje je bila skroz druga slika toga. Tako da, sigurno je moguće doći opet do toga, ali država mora stati iza sporta“, zaključio je Penava.

Apeli poznatih košarkaša za spas bh. košarke 

Jusuf Nurkić, jedno od najpoznatijih imena u našoj košarci, prethodne godine je, pred nastup reprezentacije, još jednom ukazao na probleme s kojima se susreću sportaši u Bosni i Hercegovini, u ovom slučaju košarkaška reprezentacija, a iza njega su tada stali njegovi suigrači, izbornik reprezentacije Adis Bećiragić, kao i Dalibor Miloš, predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Ipak, prevelikog odjeka nije bilo.

Ajdin Penava

„Imamo velike probleme svake godine. Mi ne možemo dobiti osnovne stvari, nemamo se kome obratiti. Pravimo mnogo bolje rezultate od uvjeta. Nemamo uvjete, četvorica spavaju u sobi. Političarima plaće ne kasne, ništa im ne kasni, a mi nemamo kondicijskog trenera. Djeci, koja u budućnosti žele nastupati za BiH, moramo osigurati normalne uvjete. Kod nas je cirkus i odlazit će igrati za druge reprezentacije” rekao je Nurkić tada na konferenciji za medije pred odlazak u Poljsku.

Nurkića su podržali i ostali reprezentativci.

Ajdin Penava

“Stvari koje je Jusuf rekao bile su stvari koje mi svi znamo. Stvari se moraju riješiti odmah. Mi nemamo plan, nemoguće je da u jednoj reprezentaciji četvorica spavaju u jednoj sobi i dodiruju se nogama. Bitno je da Savez stane iza nas. Dok druge selekcije imaju po devet ili deset pripremnih utakmica, mi imamo dvije. Idemo da osvojimo turnir, ali pitanje je je li ovo normalno. Ne radimo dovoljno dobar posao i na vrijeme, vezano za pripremne utakmice, putovanja“, rekao je Džanan Musa.

Sportaše zadržava samo ljubav 

Medijima se tada obratio i Miralem Halilović, kapeten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

„Naše mišljenje je da mora Savez naći način da financira sam sebe. Pogledajte što radi Slovenija. Financiranje je uvijek problem. Što ne postaviti neke fanshop radnje, reklame s momcima poput Garze, Nurkića…. To nas frustrira. Sve je uvijek improvizacija. U teretanu idemo taksijem, spava se po autima… Mi dolazimo ovdje iz ljubavi. Sve osim osvajanja turnira je neuspjeh”, rekao je kapeten Zmajeva.

Izbornik bh. reprezetancije kazao je također kako osjeća određenu odgovornost i istaknuo kako je potrebno riješiti ovaj problem.

Ajdin Penava

“Obavezni smo im osigurati ono što im je potrebno da se uopće ne bi o tome trebalo pričati. Oko ovih momaka treba jedna vojska ljudi što je normalno. Nama treba način da se ovo riješi”, rekao je selektor Bećiragić.

Bosna i Hercegovina će i ove godine nastupiti na kvalifikacijama za Eurobasket 2025., a pozivi su upućeni najboljima iz ovog sporta, među kojima je i Ajdin Penava. Za sada nije bilo oglašavanja po pitanju gore navedenih problema sa kojima su se sportaši i njihovi predvodnici susretali ranijih godina pred nastupe reprezentacije. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.