Jeste li sigurni da znate baš sve o orgazmu?

Između ostalog, saznali su i zašto velik broj muškaraca zaspe odmah nakon seksa te zašto se žene češće zaljubljuju nakon uživanja u seksu

Znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju nedavno su skeniranjem ženskoga mozga otkrili da se tijekom seksa i orgazma aktiviraju različita područja ženskoga mozga. Ustvrdili su da se tijekom doživljavanja orgazma aktivira 30 različitih područja mozga, uključujući one dijelove odgovorne za emocije, dodir, sreću, zadovoljstvo i pamćenje.

Znanstvenici su istraživanjem otkrili da se dvije minute prije doživljavanja orgazma u ženskome mozgu aktiviraju centri koji stvaraju osjećaj ugode, a ista ta područja aktiviraju se u trenutku jedenja i pijenja. Osim toga, studija je ustanovila da u trenutku orgazma žene ne osjećaju bol, već samo užitak, piše Iol Lifestyle.

Istraživački tim se sada nada da će slično istraživanje moći provesti i u slučaju mozga muškaraca. No tijekom istraživanja nametnula su se još poneka pitanja o tome što se to točno događa u mraku sobe ispod plahti.

Zašto ljubav boli?
Ključni hormon koji se oslobađa za vrijeme seksa je oksitocin, a upravo je taj hormon, prema riječima doktora Aruna Ghosha iz bolnice Spire Liverpool, odgovoran za to što osobi s kojom smo intimni više vjerujemo. Oksitocin je isto tako ključan za vezivanje za drugu osobu jer povećava razinu empatije.

Činjenica je da se u ženskom organizmu proizvodi veća količina tog hormona iako se ne zna točan razlog zašto je to tako, no veća razina oksitocina u tijelu povećava šansu zaljubljivanja u partnera nakon seksa.

Međutim, prema riječima znanstvenika, problem je to što tijelo ne zna događa li se seks s osobom koja je samo prolazna avantura ili potencijalni dugoročni partner te se oksitocin izlučuje u oba slučaja. Povećana razina tog hormona ženama može uvelike pomoći da se povežu i zbliže s partnerom, no isto tako ih može navesti da se nesretno zaljube.

Za razliku od žena, kod muškarca se za vrijeme seksa izlučuje hormon dopamin koji ne utječe na povezivanje s partnericom, već samo izaziva snažan osjećaj ugode. Kako kaže doktor Arun Ghosh, upravo je dopamin odgovoran za izazivanje ovisnosti o seksu pa je iz tog razloga više muškaraca nego žena ovisno o njemu.

Vrući poljupci obećavaju bolji seks

Usne su prepune živčanih završetaka - na njima ima čak stotinu puta više živčanih završetaka nego, naprimjer, na jagodicama prstiju. Rezultat toga je to da ljubljenje u mozgu aktivira izlučivanje spojeva koji umanjuju stres te podižu raspoloženje. 'Seks će biti puno bolji i vatreniji ukoliko prije njega razmijenite nekoliko vrućih poljubaca', kaže doktor Ghosh.

Poljupci povećavaju razinu hormona ugode te povećavaju želju za seksom. 'Upravo poljupci mogu objasniti zašto seks prepun dodira i s dugom predigrom može biti bolji od seksa na brzaka.'

Prirodno sredstvo protiv bolova

'Orgazam lako može blokirati osjećaj boli', kaže doktor Komisaruk. Drugim riječima, orgazam može u borbi protiv boli biti jednako učinkovit kao jači lijekovi.

Seks jača pamćenje

Tijekom godina stanice mozga odumiru, a sposobnost pamćenja slabi. No dobra vijest je to da redovit seksualni život može potaknuti stvaranje novih stanica mozga. A prema riječima znanstvenika, češće održavanje seksualnih odnosa potiče i stvaranje većeg broja stanica u mozgu.

Stres i depresija pokazali su svoj negativan utjecaj na pamćenje, dok vježbanje i seks bilježe pozitivan učinak. Osim toga, seks može spriječiti odumiranje stanica u mozgu pa su tako istraživanja, prema riječima doktora Ghosha, pokazala da su seksualno aktivne osobe manje izložene obolijevanju od demencije.

Osim toga, seks povećava dotok krvi u mozak, povećava razinu kisika pa su neuroni u mozgu znatno aktivniji. Kako kaže doktor Ghosh, redovit seksualni život može i izoštriti ženski mozak zahvaljujući porastu razina seksualnih hormona, posebice testosterona koji povećavaju razinu koncentracije.

Seks djeluje poput pilule za sreću

'U mozgu postoji sklop odgovoran za osjećaj sreće, a zove se limbička regija koja je smještena duboko u mozgu. Aktivira se prilikom osjećaja ugode i nagrade, a aktiviraju je radnje kao što su seks, kockanje i droge. Tada se povećava dotok krvi u mozak te se povećava moždana aktivnost', kaže Paul Thompson, profesor neurologije na Sveučilištu u Kaliforniji.

'Bez sumnje, seks nema samo fizičke, već i psihičke dobrobiti. Endorfini koji se izlučuju za vrijeme seksa mogu smanjiti depresiju, popraviti opće raspoloženje te pomoći da 'razbistrimo' misli', kaže doktor Ghosh napominjući da ne treba zanemariti ni utjecaj hormona serotonina koji se još naziva 'hormonom sreće', a aktivira se za vrijeme seksa te izaziva osjećaj blaženstva.

'Ne brinite se ako nakon seksa briznete u plač, to je vrlo česta pojava, a izazvana je kombinacijom veće količine oslobođenog endorfina te pojačanih emocija', dodaje doktor Ghosh.

Seks omogućava bolji san
Ako vas muči nesanica, bolji učinak će imati seks nego tableta za spavanje, tvrdi doktor Ghosh. 'Ustvari, bolje je imati seksualni odnos navečer nego ujutro, jer nakon seksa tijelo se želi odmoriti i opustiti, a ne trčati na posao', objašnjava Ghosh.

'Seks na kraju dana oslobađa od stresa, a orgazam na muškarce nerijetko djeluje poput pilule za smirenje. Upravo je to razlog zašto većina muškaraca nakon seksa može odmah zaspati', kaže Ghosh.

Izvor: tportal.hr