Nakon ovoga više nikada obuću nećete isprobavati na bosu nogu

Nakon ovoga više nikada obuću nećete isprobavati na bosu nogu
Čak vas neće spriječiti ni činjenica da nemate čarape. Jeste li se uopće zapitali tko je sve prije vas tu cipelu imao na svojim nogama?
'Gljivica koja uzrokuje atletsko stopalo i virus koji može prouzročiti bradavice na tabanima mogu se skrivati u cipelama', kaže doktorica Jane E. Andersen iz American Podiatric Medical Association.

Atletsko stopalo obilježava svrbež, crvenilo, pucanje i ljuštenje kože na nogama osobito na dnu i rubovima stopala te između prstiju. Izaziva ga gljivica koja se nastanjuje i opstaje na toplim i vlažnim uvjetima poput čarapa ili cipela.

Bradavice na stopalima, odnosno plantarne bradavice, uzrokuje papiloma virus. Prijenos virusa nije toliko lako prenijeti izravnim kontaktom, ali ako imate malu pukotinu u koži, virus će ući u organizam. Baš kao i gljivicama i virusu odgovaraju vlažna mjesta.

Međutim, Andersen naglašava kako su od cipela ipak opasnija mjesta za zarazu ona gdje ima puno vlage poput javnih kupališta, svlačionica u teretani i javnih tuševa.

Stoga stručnjakinja predlaže da koristite čarape koje vam prodavačica ponudi dok isprobavate cipele. Problem je, naime, u tome što ćete svoju nogu staviti u cipelu koju je prije vas probao netko tko možda ima jedan od ovih problema. Potom ćete znojno stopalo vratiti u svoju obuću gdje će se gljivice ili virus razmnožiti te vas najvjerojatnije zaraziti.

Izvor: net.hr