MOSTAR MOJ DOM Gradonačelnika će odlučiti osvajanje mandata na Jugozapadu i Jugu

Glasačka kutija
Hercegovina.info

Predsjedništvo Hrvatske stranke prava (HSP) na čelu s predsjednikom Nikolom Ragužem održalo je danas konferencijski „online“ sastanak sa nositeljima koalicije Mostar moj dom HSP-HSP BiH-HKDU- Hrast gradske liste Mostar Jugozapad Željkom Asićem i Mostar Jug Lazom Raićem o raspodjeli mandata, sa posebnim osvrtom na gradskim područjima Jugozapad i Jug.

Naime, sva relevantna istraživanja koja su objavljena, a i ona koja su u posjedu Hrvatske stranke prava kažu da će omjer hrvatskih i bošnjačkih stranaka za izbor gradonačelnika biti osamnest-sedamnest za jednu ili drugu stranu, što će zavisiti najviše od izlaznosti birača , ali i od toga kako će se i za koje liste glasovati u gradskim područjima sa apsolutnom hrvatskom većinom, gdje probošnjačke stranke izbornim inžinjeringom pokušavaju doći do odlučujućih mandata.

Nažalost, na tri gradska područja sa Bošnjačkom većinom, Hrvata gotovo da i nema tako da je na tim gradskim područjima sve kristalno jasno i svi mandati će pripasti probošnjačkim strankama.

Predsjednik HSP-a Nikola Raguž koji je govorio o jačanju pravaša i jedinstvenoj pravaško-demokrščanskoj listi za Gradsko vijeće Mostara, o odličnoj kampanji koalicije Mostar moj dom, koja je vođena velikim znanjem ali i srcem i koja će dokazati da kampanja bez novaca , bez plakata, bez skupih spotova, ali sa najboljim programom, obilaskom ljudi, te mobitelom u ruci i to objavljivanjem na društvenim mrežama može dati vrlo dobre rezultate, te posebice istakao:

„ Pravaši su kroz svoju povijest često bili razjedinjeni, a to je posebice kuliminiralo na zadnjim općim izborima , gdje smo neki išli u koaliciju sa jednim, a drugi sa drugim HDZ-om. Mostarski pravaški bazen je oko 3500 glasova i preko dvije tisuće redovitih pravaških glasača bojkotiralo je te izbore, a to je rezultiralo slabim odazivim Hrvata Mostara čak manje od 40%, te su po prvi puta Bošnjačke stranke imale više glasova nego stranke sa hrvatskim predznakom. Pravaški glasači poslali su nam dvije vrlo jake i precizne poruke, prva da neće više glasovati za razjedinjene pravaške stranke i druga također važna da neće glasovati za listu gdje su pravaši podčinjeni jednom od HDZ-ova.  Te dvije poruke smo vrlo ozbiljno shvatili i prihvatili kao iskrene i dobronamjerne poruke, te odmah krenuli smo na objedinjavanje pravaša i to se dogodilo ovdje u Mostaru, kada smo ujedinjeni izašli na ove Mostarske izbore, 4 pravaške stranke i to naš HSP, te HSP BiH Stanka Primorca Ćane, UHSP na čijem je čelu prof. Miljenko Miloš, te HČSP kojeg predvodi Tadija Ljubičić. Za nas je to važno da pošaljemo poruku snage i zajedništva , ali i da dokažemo sebi da smo politički sazrijeli da možemo napraviti taj iskorak. Pojačani smo još i sa demokrščanima HKDU- Hrast, te smo i sa time pokazali odgovornost prema svome hrvatskom narodu i nismo dozvolili mogućnost da se raspu hrvatski glasovi, jer imamo snage da sve četiri naše liste osvoje mandate i vjerujem da će ova koalicija imati četiri mandata u Gradskom vijeću Grada Mostara, te najsnažnije podržavamo sve četiri liste koalicije Mostar moj dom.“

Nositelj liste koalicije Mostar moj dom Lazo Raič govorio je o raspodjeli mandata za Gradsko područje Jug : 

„ HSP je uvijek u Jugu imao odlične rezultate , posebice na lokalnim izborima gdje smo na predzadnjim i zadnjim lokalnim izborima bili druga hrvatska stranka, odmah poslije HDZ-a BiH. Moram ovdje napomenuti da je HSP na zadnje lokalne izbore za Grad Mostar išao samostalno i osvojio točno 2605 glasova, što je bilo preko 13 % hrvatskih glasova. Ne sumljam da ćemo sada pojačani kolegama demokrščanima ponoviti taj rezultat i da ćemo osvojiti četiri mandata po jedan sa tri područne liste Jug, Jugozapad i Zapad, te gradske liste i na taj način u potpunosti promjenuti sadašnju politiku. Moram vam pojasniti da se u Jugu biraju samo dva vijećnika i da je prvi mandat rezerviran za HDZ BiH, a za drugi je borba između koalicije Mostar moj dom i koalicije koju predvodi SDA, koja je i jedina Bošnjačka lista, jer SDPova koalicija koja ima i članstvo i simpatizere na ovom gradskom području, nije predala listu kako bi omogućila SDA-u da dođe do mandata. Raspodjela tog drugog mandata može biti presudna za izbor gradonačelnika Mostara, te pozivam Hrvate da na područnoj listi Jug glasaju za Mostar moj dom.“

Na sastanku još je govorio Željko Asić nositelj liste za Gradsko područje Jugozapad koji je istakao da i na tom području gdje se dijeli sedam mandata, biti presudno hoće li taj mandat dobiti koalicija Mostar moj dom ili koalicija okupljena oko SDA, te istakao da apsolutnu uvjerenost da će koalicija Mostar moj dom pobjediti u Jugozapadu SDA koaliciju , te tako doprinjeti pobjedi hrvatskih stranaka, ali i donijeti nužne promjene u načinu upravljanja Grada Mostara.