FOTO  Život u kućici od 17 kvadrata

ikea, interijer, uređenje

Švedska kompanija IKEA predstavila je sjajan primjer samoodržive mikro kućice koju je opremila svojim kućnim rješenjima za izuzetnu funkcionalnost u svega 17 kvadrata.

Poznata po modernim, ekološkim i povoljnim proizvodima, švedska kompanija privukla je pažnju svojim novim projektom.

Udružena sa kompanijom Vox Creative, i američkim proizvođačem malih domova Escape Traveler, IKEA je kreirala fantastičnu kuću na točkovima koja ima minimalan uticaj na prirodno okruženje.

"Bila je to logična suradnja", rekao je osnivač Escape Traveler Dan Dobrowolski, koji je gradnju dovršio za manje od 60 dana. "Ikeini proizvodi se mogu pronaći u mnogim našim malim kućama širom Amerike, jer odražavaju obnovljive, održive i reciklirane materijale koje rado ugrađujemo u strukturu kuće."

Unutrašnjost kućice opremljena je održivim, višenamjenskim i energetski efikasnim proizvodima koji dokazuju da čak i veoma mali prostor može biti uređen na funkcionalan i lijep način.

Ikein dizajner Abbey Stark istakao je da multifunkcionalnost namještaja ima presudni značaj u malim prostorima.

Stoga je u srce doma postavio stol koji funkcionira kao mjesto za rad i prostor za objedovanje, s praktičnim ladicama za odlaganje, a može se i preklopiti kad se ne koristi.

"Želio sam stvoriti prostor koji se bazira na skandinavskom dizajnu s neutralnom paletom bijele i crne boje, i puno svjetlog drveta", nastavlja Stark.

Kuhinja je opremljena prijenosnom indukcijskom pločom koja se lako može odložiti kad se ne koristi.

S druge strane prostorije je tuš kabina s termostat mješalicom koja štedi vodu.

Izradu projekta Tiny Home, IKEA je započela krajem 2019. godine, a dovršila 2020. Prvobitni plan da kuća bude predstavljena na turneji po Americi, propao je zbog pandemije koronavirusa.