Uz ove savjete vaš dom će uvijek biti uredan

uređujem, dom, održavanje, čitoća, organizacija, rutina

Svima nam je poznat onaj osjećaj tjeskobe koju buđenje u nepospremljenom domu izaziva... Barem se nadamo da jeste.

Čast naravno onim izuzecima kojih bi se i Bree iz serije "Kućanice" postidila. Ne znamo što je razlog tim kaotičnim danima, ali ono u što smo sigurni jeste da nered u domu stvara i neki nered u glavi. Nemojte se osuđivati i misliti da se nered događa samo vama. Život je toliko brz i svaki dan os nas zahtijeva maksimum te je nered ponekad neizbježan.

Ipak, svaka žena će priznati da osjeća posebno zadovoljstvo kada je sve u domu pospremljeno i čisto. Malo smo istražili kako postići to da nam je dom konstantno koliko toliko uredan i da nam iznenadni gosti ne uzrokuju napad panike. 

uređujem, dom, održavanje, čitoća, organizacija, rutina

Čišćenje i sređivanje stana zahtjeva neku vrstu organizacije i rutine. To je način da čišćenje ne izaziva stres i da ne trošite sate svog vremena na to. Bitno je da dok radite jednu stvar ujedno mislite i na posljedice, te na vrijeme odstranjujete sve ono što bi se eventualnim nakupljanjem brzo moglo pretvoriti u apsolutni haos.

  1. 1. Svaki put kada izlazite iz stana ponesite višak sa sobom
    Htjeli ili ne priznati svi imamo višak stvari u hladnjaku, staru odjeću i različite predmete koji nam stoje na putu. Riješite se toga već danas i prestanite odgađati stvari poput odjeće koju već mjesecima trebate odnijeti kod krojačice ili odjeće koju niste vratili prijateljici. Osjetit ćete veliko olakšanje kada se riješite takvih stvari koje bespotrebno crpe energiju.

  2. 2. Pospremajte kuhinju dok kuhate
    Dok čekate da se nešto skuha, vrijeme iskoristite za pranje posuđa, slaganje stvari u hladnjaku, brisanje radnih površina. Dok jelo bude gotovo sve će biti čisto, a vi ćete s osmijehom uživati u jelu. Ovo smo isprobali i djeluje!

  3. 3. Održavajte tuš kabinu svaki dan
  4. Znate onaj osjećaj kada sunce obasja vašu kupaonicu, a vi vidite mrlje na staklima tuš kabine? Tko je ima, znat će na što mislimo. Kako se to ne bi događalo, poslije svakog tuširanja prebrišite stakla. Zvuči naporno, ali oduzet će vam maksimalno 1 minutu, a dugoročno nećete imati problem s nakupinama kamenca koje je poslije gotovo nemoguće ukloniti.

  5. 4. Pronađite mjesto za svaku stvar u svom stanu
    Čak i kada je vaš stan čist, ako su stvari razbacane, izgledat će neuredno. Zato je jako važno da svaka stvar ima svoje mjesto i ja svaki put odložite upravo na to mjesto.
    Ovu naviku nije lako usvojiti, ali kada jednom uspijete, dugoročno će sve biti jednostavnije. Možete kupiti kasicu i dogovoriti se sa svojim ukućanima da ubacite u nju određeni iznos novca svaki put kada nešto odložite tamo gdje mu nije mjesto. Ovu taktiku smo isprobali i moramo priznati da smo jednu kasicu napunili, ali za kupovinu druge nije bilo potrebe. :)

  6. 5. Definirajte dan za detaljnije čišćenje
    Nama se četvrtak pokazao kao idealan dan za čišćenje jer u vikend ulazimo s divnim i čistim domom. Četvrtkom čistite detaljnije, ali svaku večer prije spavanja uraditi brzinsko pospremanje kako bi se ujutro probudili u urednom domu.

Više o organizaciji doma možete saznati i od kraljice organizacije Marie Kondo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nadamo se da će vam se svidjeti ovi učinkoviti savjeti i da ćemo zajedno uživati u pospremljenim domovima koji mnogima od nas donose i pospremljene misli i donose vrijeme za istinsko uživanje u udobnosti doma.