FOTO  Ovaj beogradski stan za tročlanu obitelj jednostavno oduševljava

uređenje, interijer, stan, obitelj, dizajn
jutarnji.hr/domidizajn

Stan koji nas je ovaj tjedna oduševio pripada tročlanoj obitelji. Stan ima svega 55 metara kvadratnih, a ništa mu zapravo ne nedostaje. Vlasnica stana kaže kako su sve prostorije sasvim dovoljno prostrane, od ulaznog hodnika koji sve povezuje do dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, spavaće sobe, čak imaju i terasu.
Njih troje, dva mlada intelektualca i bebica svoje su utočište pronašli u blizini boemske četvrti Skadarlija, u Beogradu, u Starom gradu na Dorćolu. 

uređenje, interijer, stan, obitelj, dizajn
- Ja sam filolog po struci. No, put me je odveo potpuno na drugu stranu. Naime, po završetku Diplomatske akademije, počela sam raditi u Ministarstvu financija na projektima koji se financiraju iz fondova Europske unije. Međutim, ljubav prema lijepom oduvijek je postojala. Čak je nekada postojala i želja da upišem dizajn. Volim kada stvarima dam taj elegantan, šik i ujedno, sofisticiran izgled – otkriva nam Olja, vlasnica stana.

Stan se smjestio u jednoj od starih Beogradskih zgrada, a sam proces uređenja stana je trajao oko godinu dana i u jednom obliku još traje. U stanu je renovirano apsolutno sve. 
- Sjećam se tog dana kad sam došla s posla kada su majstori sravnili stan “do temelja” i da sam se zapitala gdje ćemo sad živjeti i je li zaista sve ovo bilo potrebno, ali sam se istovremeno i radovala, oboje smo osjećali da nam je potrebna promjena i da idemo po nju – prepričava nam Olja i dodaje - Uživali smo u procesu. Rušeni su zidovi, spušten strop, promijenjen pod, pločice, izbijena sva vrata i dovratnici. Postavljena je nova stolarija. Zamijenjena je kompletna električna i vodovodna instalacija. Stan je bio totalna ruševina, ali se doslovno podigao kao feniks iz pepela. Vlasnica nam također govori kako je u vrijeme trudnoće svu svoju strast usmjerila prema uređenju stana. - Nije mi bilo teško to što smo u svega par mjeseci mijenjali boju zidova tri puta, stavljali i skidali tapete dok se nismo našli u interijeru koji nam odgovara. Čak smo i noć pred porođaj mjerili zidove i vješali slike koje su nam baš tog dana stigle – prisjeća se mlada mama.

uređenje, interijer, stan, obitelj, dizajn

Stil u kojem je stan uređen predstavlja spoj tradicionalnih i klasičnih elemenata s primjesama modernog i urbanog.

  • Mislim da je sama lokacija nametnula to breme salonskih stanova koji se nalaze u okolini, pa tako kod nas možete vidjeti te masivne, antikne detalje ukomponirane u svijetli i suvremen interijer. Materijali koji prevladavaju su drvo, mramor. staklo, kristal – opisuje Olja.

Vlasnica nam također otkriva kako voli sunce i svijetle prostore pa se kod nje u stanu ne može naći tamni namještaj, ali kako bi izbjegla izgled sterilnog prostora ubacuje pozlaćene detalje, one od kristala, mramora, ponegdje pliša i dovoljno zrcala da upotpune tu igru. 
Olja za sam kraj govori kako je bitno svome stanu dati jedinstveni identitet kako bi bio drugačiji od ostali i postao samo vaš dom.uređenje, interijer, stan, obitelj, dizajn

Jednostavno treba biti kreativan, a za to nisu potrebni veliki novci - Sigurna sam da je dovoljno da samo iznesete tu staru vazu s tavana koja će vašem domu dati prepoznatljiv i upečatljiv izgled! - zaključuje vlasnica.