FOTO  Evo kako je garsonijera od 28 m2 dobila prostor za spavanje

garsonijera, uređujem, prostor, stan, Pariz
indizajn.rtl.hr

Garsonijera u Parizu bila je u sasvim solidnom stanju što se tiče zidova, stolarije i podnih obloga, no namještaj i kompletan dizajn bio je pomalo zastario, što se nimalo nije svidjelo novom vlasniku. Također, iako stan ima svega 28 četvornih metara,  nije mu se svidjela ideja da sofa bude i ležaj koji će razvlačiti svaku večer prije polaska na spavanje.

Stoga je angažirao dizajnerski studio Les murs ont desoreilles kako bi napravili novu ideju uređenja u kojem bi se našlo mjesta za pravi ležaj. Zahtjev vlasnika odnosio se i na proširenje kupaonice, koja je doista bila mala i iznosila svega 3 četvorna metra. Također, problematičan je bio i WC u koji se ulazilo iz male kuhinje.

garsonijera, uređujem, prostor, stan, Pariz

Stoga su dizajneri napravili neke preinake u prostoru: na mjesto kupaonice došao je novi sadržaj: mini spavaonica, a kupaonica se preselila na mjesto kuhinje. Tako je kupaonica postala veća, a i toalet je postao njezin integralni dio. Kuhinja se pomaknula prema prostoru koji je inače bio rezerviran za ulazni prostor te blagovanje.

Kako u stanu živi samo jedna osoba, kuhinja i prostor za blagovanje nisu morali zauzimati veliku površinu, kao ni dnevni boravak, koji je ustvari najviše izgubio na kvadraturi. Problem garderobe riješen je stavljanjem ormara u dio za spavanje.

garsonijera, uređujem, prostor, stan, Pariz

Kupaonica je sada bila dovoljno velika da se u nju može staviti i perilica, smještena tik do ormarića ispod umivaonika, a prostorom je mogla dominirati crno-bijela, što je bila želja vlasnika. Ostatak prostora uređen je jednostavno, u sivim i bež tonovima koji čine podlogu na koju su naneseni akcenti u tamnozelenoj i s elementima drveta koji je dao toplinu interijeru.