Čarobna kućica koja stvara osjećaj kampiranja

Čarobna kućica koja stvara osjećaj kampiranja
www.jutarnji.hr/domidizajn

Na malenom nenaseljenom finskom otoku Vallisaari, udaljenom tek 20-ak minuta od samog središta Helsinkija, nalazi se ova čarobna kuća Nolla koja svojim gostima pruža sve što im je potrebno za savršen bijeg od užurbane svakodnevice. Uređenje ove divne vikendice potpisuju finski dizajner Robin Falck i tvrtka Nest koji su uspjeli u samo devet kvadrata napraviti idilično mjesto za odmor iz snova.


Naime, ova finska kompanija već nekoliko godina aktivno istražuje inovativne metode pomoću kojih bi se mogao smanjiti ljudski utjecaj na okoliš, a u tu svrhu nedavno su pokrenuli i  kampanju 'Journey to Zero'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Drvena vikendica Nolla zapravo je mobilna kućica sastavljena od održivih materijala, drveta i šperploča, a ima svega devet kvadrata. S obzirom na to da je mobilna, može ju se bez ikakvih problema prevoziti i sastavljati. Isto tako, postolja kućice prilagođena su različitim vrstama terena.


Koliba izgledom pomalo podsjeća na šator što stvara osjećaj kampiranja u zatvorenom, a unutrašnjost kuće uređena je u minimalističkom stilu. S obzirom na to da se radi o kvadraturi od tek devet kvadrata, odluka dizajnera da sve bude uređeno po principu 'manje je više' nimalo nas ne iznenađuje.


Koliba je opremljena s dva kreveta i malenom kuhinjom, a najveća prednost joj je, bez sumnje, predivan pogled koji se prostire na čitav arhipelag. Naime, divan stakleni zid pridonosi potpunoj povezanosti unutrašnjosti s prirodom, a rezultat ostavlja bez daha!